Filmem roku je podle kritiků Sedláčkův Palach, cenu za herectví dostala Boková

Kultura Kultura
2. 2. 2019 21:33
V přímém přenosu České televize z pražského Divadla Archa byly v sobotu večer uděleny Ceny české filmové kritiky. Snímek Hovory s TGM získal dvě sošky, jednu pro režiséra Jakuba Červenku za objev roku, druhou pro herce Martina Hubu za to, jak ztvárnil Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremoniál moderovali Jana Plodková a Jiří Havelka. "Pravda a kritik musí zvítězit nad lží a ČSFD," rozloučili se moderátoři s diváky okolo půl desáté, kdy večer vyvrcholil. Ceny české filmové kritiky vznikly roku 2010 z nespokojenosti tehdejších novinářů a kritiků nad Českými lvy. Postupně se akce vyprofilovala v obdobu amerických Zlatých glóbů, jejichž laureáty také vybírají novináři. Prohlédněte si letošní vítěze.
Fotky do galerie k filmu o Janu Palachovi
Fotky do galerie k filmu o Janu Palachovi | Foto: Karel Cudlín

Nejlepší film

Jan Palach - Viktor Schwarcz, Jan Schwarcz, Silvia Panáková, Erik Panák, Jan Maxa (producenti)

V hlavní kategorii na Cenách české filmové kritiky uspělo historické drama režiséra Roberta Sedláčka o Janu Palachovi, jehož 50. výročí si Česko připomnělo před několika týdny. Film měl ale premiéru již vloni 21. srpna, tedy u příležitosti 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy.

Film pětačtyřicetiletého zlínského rodáka Roberta Sedláčka, který se v celé své tvorbě dotýká širších společenských či historických jevů, silně pracuje se symbolikou přírodních živlů a vyobrazuje drobné "atmosférické jevy" ve společnosti, jež se odehrávaly na pozadí velkých dějin. Na svět a dobu hledí očima svého hrdiny, jak v recenzi pro Aktuálně.cz napsal Tomáš Stejskal.

"Palach byl samotář, neměl mnoho kamarádů, alespoň ne takových, kteří by se navzájem pořádně znali. Sedláček hrdinu vyobrazuje jako takřka abstinenta, kterému jde neustále o spravedlnost," konstatoval Stejskal.

Podle kritika Kamila Fily se film snaží ukázat něco jiného než idealizovanou verzi Jana Palacha. "Nechá diváka zírat na popálené maso, zažívat tu bolest a uvědomit si, jaké je opravdové utrpení," uvedl Fila.

 

Právě se děje

Další zprávy