Celovečerní příběh Marcely uvádí Česká televize

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 4. 2008 11:00
Ceněný dokument Heleny Třeštíkové vysílá v sobotu ČT2
Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

Praha - Film Heleny Třeštíkové, který vzešel z populárního televizního dokumentárního cyklu, se vrací na televizní obrazovky.

Příběhy Marcely Haverlandové začala režisérka sledovat už v roce 1980 - tehdy v rámci cyklu Manželské etudy, které v 80. letech vzbudily značný divácký ohlas. Třeštíková se k osudům svých hrdinů vrátila po dvaceti letech, a vznikl tak nový cyklus, který byl na obrazovky uveden v roce 2006.

Jeho součástí byl i příběh Marcely - ženy s nešťastným životním osudem. „Protože diváci vstoupili aktivně do děje a začali Marcelu, kterou provázel tragický osud, všemožně podporovat, rozhodla jsem se dotočit verzi věnovanou pouze jejímu osudu. Sledovala jsem ji s kamerou ještě po odvysílání Manželských etud," říká Třeštíková.

Vznikl celovečerní film, který byl uveden do kin loni a vzápětí získal cenu na festivalu českých filmů Finále. Mezinárodní úspěch dokument zaznamenal v listopadu, kdy byl oceněn jako nejlepší evropský dokument na festivalu ve španělské Seville.

Film Marcela odvysílá Česká televize 26. dubna od 21 hodin na ČT2, režisérka už mezitím dokončuje další celovečerní časosběrný film. Jeho hrdinou je delikvent René - Třeštíková jeho osudy sleduje už od jeho 18 let, nyní je mu 36 let.

„Reného životní cesta se od té doby píše mezi kriminály s krátkými intermezzy na svobodě," říká mluvčí filmu Martina Reková. Přesto se vypracoval z  kriminálníka na aspirujícího spisovatele.

Příběh českého Villona se odvíjí na pozadí zásadních politických změn ve střední Evropě. „Začíná ve vězení plném komunistických symbolů, pokračuje sametovou revolucí a na jeho konci sleduje dospělého muže v okamžiku vstupu České republiky do Evropské unie," zní anotace.

Film vzniká v koprodukci s Českou televizí, producentem je společnost Negativ, do kin bude uveden 24. července.

V současné době je v předvýběru do sekce dokumentárních filmů na blížícím se festivalu v Karlových Varech. „Zda bude vybrán do soutěže za Českou republiku, bude zřejmé v příštích týdnech," dodává Reková.

 

Právě se děje

Další zprávy