Celebrity zasedly k oscarovému předkrmu

jps, AP
6. 2. 2007 18:00
Beverly Hills  - Organizátoři pozvali všechny nominované, aby s nimi probrali podrobnosti udělování nejprestižnějších filmových cen. UVNITŘ FOTOGALERIE

Hollywood tak včera zažil velmi neobvyklé setkání. Více než stovka umělců nominovaných na letošního Oscara se sešla na obědě, aby převzala oficiální nominační certifikáty a nechala se mimo jiné poučit, jak na to, aby jejich případná děkovací řeč nebyla příliš dlouhá.

"Trvá dva až tři týdny vymyslet decentní, a přitom krátkou děkovací řeč," zacitovala  Marka Twaina přítomným producentka oscarovského televizního přenosu, Laura Ziskinová.

Aby pořadatelé setkání dodrželi proklamovanou rovnost mezi všemi nominovanými, zvolili obrovský kulatý stůl. A tak vedle sebe seděli a rameny do sebe strkali Steven Spielberg, Clint Eastwood a Peter O´Toole.

Eddie Murphy na setkání umělců nominovaných na Oscara v Beverly Hills
Eddie Murphy na setkání umělců nominovaných na Oscara v Beverly Hills | Foto: Reuters

Nejstaršímu nominovanému je letos 73 (právě O´Toole), nejmladší Abigail Breslinové, která zazářila v Little Miss Sunshine, teprve deset. Mezi nejznámějšími jmény světového filmu se pohybovaly i desítky veřejnosti zcela neznámých jmen, většinou lidí nominovaných v technických kategoriích.

Nejsou mezi nimi ale žádní benjamínci; mnozí z nich se zúčastnili tolikrát, že by jim to mohly známé tváře závidět. Třeba zvukař Kevin O´Connell je nominován po devatenácté. Letos za snímek Apocalypto, a říká, že jako každý rok, i letos už má napsanou děkovací řeč.

"Devatenáctka bude moje šťastné číslo, rád bych už vyhrál," nechal se slyšet. "Jenže jestli se to stane, cenu už asi nedostanu, exploduje mi radostí hlava." Pokud se stane, tak 25. února, kdy se sošky rozdělují.

Djimon Hounsou a Mark Wahlberg na setkání umělců nominovaných na Oscara v Beverly Hills
Djimon Hounsou a Mark Wahlberg na setkání umělců nominovaných na Oscara v Beverly Hills | Foto: Reuters

Mezi nominovanými kolovaly vtipy, kdo dal hlas sám sobě. Otevřeně o tom hovořil třeba Djimou Hounsou nominovaný za vedlejší roli ve filmu Krvavé diamanty. "Kdo jiný mi dá hlas když ne já?" ptal se smíchem.

Britská herečka Helen Mirrenová, která je nominována za výkon ve filmu Královna, se tomu ovšem věnovala seriózně. Přiznala, že rozhodnutí, jestli si dá nebo nedá sama hlas patřilo k nejtěžším v jejím životě.
"Je to příšerná chvíle, děsné morální dilema," řekla reportérům. "Možná si říkáte, že bych si sama hlas nedala. Na druhou stranu, když si člověk uvědomí, že i jediný hlas může rozhodnout, stojíte před těžkým rozhodnutím, o kterém budu přemítat do konce života."

Nicméně na otázky, jak se rozhodla, odpovídá jednoznačně: "To vám neřeknu, stejně víte, jak jsem se rozhodla."

 

Právě se děje

Další zprávy