Od dob psů nejhorší věc, která se přihodila kočkám. Muzikál Cats budí pozdvižení

Na snímku z filmu je Taylor Swiftová.
Francesca Haywardová.
Snímek z filmového muzikálu Cats.
Snímek z filmového muzikálu Cats.
Uprostřed je Francesca Haywardová.
Foto: CinemArt
Reuters Kultura Reuters, Kultura
20. 12. 2019 19:48
Americký zpěvák a tanečník Jason Derulo zareagoval na kritiky, kteří se vysmívají nové filmové adaptaci broadwayského muzikálu Cats (Kočky). Podle něj není zasloužená, protože se jedná o "mimořádný, statečný umělecký počin".

Film, který česká kina uvedou 9. ledna, sklízí posměch za umělou kočičí srst lidských představitelů, přehnanou výpravu i příběh. Američtí recenzenti v souvislosti se snímkem používají slovní hříčky jako "cat-tastrophic" nebo konstatují, že Cats jsou "nejhorší věcí, která se přihodila kočkám od dob psů".

Web Rottentomatoes.com, který shromažďuje americké recenze, už eviduje 129 kritik. Pouze zhruba pětina vyznívá pozitivně.

"Na recenzích nesejde," oponuje herec a zpěvák Jason Derulo. "Je to mimořádný, statečný umělecký počin. Když měl stejný muzikál premiéru na Broadwayi, vzbudil stejné reakce. Lidé ho taky nechápali," řekl herec webu TMZ, zabývajícímu se životem celebrit.

"Kdykoliv se vzepřete tomu, jak běžně vypadá umění, kdykoliv se vzepřete pravidlům, logicky následuje protireakce," dodává Derulo, podle nějž režisér Tom Hooper, držitel Oscara za Královu řeč, látku pojal elegantně. "A fakt se těším, až film uvidí normální lidi, protože kritici… čemu vlastně rozumí? Natočili snad někdy sami nějaký film?" ptá se herec.

Ve filmové adaptaci muzikálu Andrewa Lloyda Webbera kromě Derula účinkují zpěvačka Taylor Swiftová a herci Judi Denchová, Ian McKellen, Jennifer Hudsonová nebo Idris Elba.

Film vyvolal negativní reakce už v červenci, kdy autoři zveřejnili trailer. Z něj vyplynulo, že po aplikování počítačových triků mají herci rozpoznatelnou tvář, i tu však - stejně jako jejich těla - pokrývá umělá srst.

"Skutečným problémem je použití té počítačové srsti, která při sledování ruší a diváka znepokojuje," napsala kritička Tara Bradyová v deníku Irish Times. "Kdykoliv film nabere jakž takž přijatelně avantgardní tvar, některá postava zastříhá ušima nebo zamává ocasem a vás to zase nutí znovu si uvědomit, jak hnusně ty kočky vypadají," dodává.

Filmovou adaptaci muzikálu Cats uvedou česká kina 9. ledna. | Video: CinemArt

Peter Debruge v časopisu Variety konstatoval, že jde o nevkusnou a zcizující interpretaci předlohy. "Od prvního do posledního záběru tenhle muzikál bolí sledovat i poslouchat. Stejné je to s hudebními čísly," která podle Debruge připomínají "čísla u táboráku, kde se krátce mihnou hvězdy v hrozném počítačovém převleku".

Muzikál vychází ze sbírky básní T. S. Eliota nazvané Praktická příručka o kočkách, kterou do češtiny před pěti lety přeložil dnes již nežijící Jiří Josek. Příběh se odehrává na kočičím bále, kde vybraná kočka každý rok dostává šanci na nový život. Proto se každá snaží, aby se právě ona stala vyvolenou.

Premiéru měl muzikál roku 1981 v Londýně, dnes patří k dlouhodobě nejhranějším inscenacím v tamním West Endu i na newyorské Broadwayi. Látku znají také Češi, a to díky uvedením v pražské Rockopeře a Hudebním divadle Karlín, brněnském Městském divadle, plzeňském Divadle J. K. Tyla nebo Národním divadle moravskoslezském.

Režisér současné adaptace Tom Hooper řekl, že po prvních reakcích na trailer ještě výslednou podobu postav přepracoval. Film měl světovou premiéru v pondělí a Hooper ho dodělával ještě předešlý den.

Několik recenzentů ve svých článcích chválí choreografii a jednotlivé hudební výkony.

Brian Truitt v deníku USA Today napsal, že Cats jsou "naprosto absurdní, ale zvláštním způsobem okouzlující". Pete Hammond v časopisu Deadline zase přirovnává výsledný snímek k "nečekané sváteční lahůdce".

 

Právě se děje

Další zprávy