Catherine Deneuve v Cannes bojuje s leukémií a rodinou

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 5. 2008 13:00
Soutěž patří rodinným dramatům, drby Angelině

Cannes - Festivalový žebříček v Screen Daily zatím za favorita canneské soutěže považuje ve čtvrtek premiérovaný izraelský animovaný dokument Valčík s Bashirtem. Od kritiků si vysloužil o něco lepší hodnocení (2,7) než argentinská Leonera (2,5). Na posledním místě zatím zůstává zahajovací Slepota (1,4).

Už dnes se ale pořadí může změnit, na festivalu si večer slavnostní premiéru odbude první ze tří domácích snímků soutěže - Vánoční příběh Arnauda Desplechina. A také turecký film Tři opice režiséra Nuri Bilge Ceylan, známého snímky Uzak či Koza.

Cannes: Vánoční příběh
Cannes: Vánoční příběh | Foto: Aktuálně.cz

Dva páteční filmy spojuje jejich žánr, rodinné drama. Catherine Deneuve ve Vánočním příběhu ztvárnila matku rodiny ne náhodou označovanou jedním z jejích členů za poněkud divnou.

Dcera Elizabeth už pět let nepromluvila se svým bratrem Henrym a zároveň řeší starosti s bláznivým synem. Manželka nejmladšího syna Ivana Sylvia - zahraná výborně Chiarou Mastroianni - se zas dozvídá, jak jí kdysi mužští členové rodiny určili, s kým z nich skončí.

Nad rodinou se vznáší i přízrak dávného traumatu - kdysi zemřel jeden ze sourozenců poté, co se nenašel v rodině vhodný dárce kostní dřeně. Teď se situace opakuje:  matka se dozví, že zemře na leukémii, pokud se i pro ni nenajde vhodný dárce. Blíží se Vánoce, a tak se rodina schází doma, po letech celá pohromadě.

Že to zamává s jejími vztahy, je nabíledni. Dvouapůlhodinový snímek se snaží zachytit vypjatou atmosféru rodinného pekla, ale spíš prostřednictvím dialogů, než silných situací. Jim nelze upřít občasnou jiskrnost - třeba když se škorpí matka Catherine Deneuve se svým synem, kterého ztvárnil Mathieu Amalric známý z hlavní role Skafandru a motýla.

Cannes: Tři opice
Cannes: Tři opice | Foto: Aktuálně.cz

Přesto film působí i kvůli poněkud neúnosné stopáži spíše jako francouzská konverzačka, byť s řadou silných momentů. Pravděpodobně je aspirantem na ceny za herecké výkony - zejména Amalric v roli nevyzpytatelného, impulzivního Henriho předvádí své mistrovství.

To platí i o dalším soutěžním filmu Tři opice. V něm se opět velmi silná figura matky musí vyrovnat s krizovou situací. Její manžel na sebe vezme vinu za svého šéfa a jde do vězení, žena zatím musí zvládnout dospívajícího syna.

Aby pro něj sehnala peníze, rozhodne se podlehnout návrhům onoho šéfa a vyspat se s ním; syn to ale zjistí a pnutí uvnitř rodiny vrcholí po otcově návratu z vězení.

Těhotná Angelina Jolie a brad Pitt na premiéře filmu Kung Fu Panda
Těhotná Angelina Jolie a brad Pitt na premiéře filmu Kung Fu Panda | Foto: Reuters

Tři opice zaujmou vytříbenou vizuální stránkou i výkony; pokud se může už v úvodu spekulovat o potenciálních vítězích hereckých kategorií, nelze nevsadit na Amalrica i Hatice Aslan, představitelku matky z Tři opic.

Filmu ale k vynikající formě - charakterizované dlouhými, hezky nasvícenými a komponovanými záběry - chybí i stejný důraz na obsah. Ústřední příběh manželského odcizení přes úchvatné zpracování působí nakonec lehce banálně. Přesto Tři opice patří k prozatím zajímavějším snímkům soutěže.

Společenské rubriky zatím nejvíc zaměstnává Angelie Jolie, která přijela představit své těhotenství a animovaný film Kung Fu Panda.

 

Právě se děje

Další zprávy