Cannes zahájí Julienne Mooreová předstírající slepotu

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 5. 2008 11:45
Festivalová soutěž nabídne dvaadvacet filmů
Cannes: Julianne Mooreová ve filmu Slepota (Blindness)
Cannes: Julianne Mooreová ve filmu Slepota (Blindness) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pouhých deset dnů zbývá do zahájení nejprestižnějšího světového festivalu a pořadatelé odkrývají poslední novinky programu. Letošní Cannes podle organizátorů ve středu 14. května zahájí světová premiéra snímku Slepota, díla brazilského režiséra Fernanda Meirellese, autora snímků Město bohů a Nepohodlný

Film je adaptací románu José Saramagy, portugalského nositele Nobelovy ceny za literaturu.. Vypráví o epidemii, která padne na nejmenované současné město a dovede jeho obyvatele na pokraj zhroucení.

Jen jediné ženě zrak zůstane. Předstírá nemoc, aby se mohla starat o manžela, zatímco zbytek společnosti propadá do chaosu.

Hrdinku Slepoty ztvárňuje Julianne Mooreová, jejího manžela Mark Ruffalo. Ve filmu se objeví i Danny Glover či Gael García Bernal.

Sean Penn odvádí v Zabiji Nixona výkon, kterým podle mnohých překonává svoji oscarovou roli v Tajemné řece
Sean Penn odvádí v Zabiji Nixona výkon, kterým podle mnohých překonává svoji oscarovou roli v Tajemné řece | Foto: SPI

Autor chmurných vizí předkládá v románu fyzickou slepotu jako metaforu slepoty k problémům současnosti a klade tu otázku ztráty lidskosti.

Meirelles do Cannes nejede poprvé, oceňované drama Město bohů tu představil v roce 2002. Jeho nejnovější Slepota vstoupí v září do amerických kin, v Cannes je také jedním z účastníků hlavní soutěže.

Do té k už představeným snímkům přibyly ještě další filmy - třetí francouzský účastník Entre les murs Laurenta Canteta nebo Two Lovers od Jamese Graye s Joachimem Phoenixem a Gwyneth Paltrow.

Robert de Niro ve filmu What Just Happened?
Robert de Niro ve filmu What Just Happened? | Foto: Aktuálně.cz

Celkem je tak v hlavní festivalové soutěži 22 filmů - včetně debutu scenáristy Charlieho Kaufmana Synecdoche, New York a nových filmů Clinta Eastwooda, Wima Wenderse, Stevena Soderbergha, Atoma Egoyana či bratří Dardennů.

Jak už bylo oznámeno dřív, festival 25. května zakončí hollywoodská satira What Just Happened? s Robertem de Nirem, Brucem Willisem, Seanem Pennem či Johnem Turturro. De Niro bude také tím, kdo předá vítězi Zlatou palmu.

Nová jména přibyla i do hlavní poroty, kterou letos povede herec a režisér Sean Penn. K Natalie Portmanové či Alfonsu Cuaronovi přisedne iránská spisovatelka a kreslířka, autorka známé Persepolis Marjane Satrapi, nebo francouzská herečka Jeanne Balibar.

Zahajovacím snímek sekce Un certain regard bude film Steva McQueena Hunger. Nikoliv známý herec, ale videoartista a držitel Turnerovy ceny natočil svůj režijní debut o členovi IRA a hladovkáři Bobby Sandsovi.


 

 

Právě se děje

Další zprávy