Cannes vidělo dokument o Velvet Underground, obsahuje i Warholovy záběry

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, AP, Kultura
10. 7. 2021 16:01
Americký režisér Todd Haynes na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes uvedl nový dokument o slavné rockové skupině The Velvet Underground. Cílem stejnojmenného snímku je představit tvůrčí atmosféru New Yorku 60. let minulého století dalším generacím, píše agentura Reuters.
Manažer Paul Morrissey, výtvarník Andy Warhol, zpěvák Lou Reed a bubeník Moe Tucker.
Manažer Paul Morrissey, výtvarník Andy Warhol, zpěvák Lou Reed a bubeník Moe Tucker. | Foto: Apple TV+

Film nebyl zařazen do canneské soutěže, v polovině října ho uvede videotéka Apple TV+, díky čemuž podle Haynese osloví více lidí, než kdyby zamířil do běžné distribuce.

"Doufám, že si odnesou něco z ducha New Yorku 60. let a nálady umožňující tvůrčí myšlení a přemýšlení mimo zažité koleje," říká režisér, který se touto érou americké kultury zabýval například v osobitém hraném životopisu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana z roku 2007. V tom slavného písničkáře ztvárnilo několik různých herců.

V novince Haynes pracoval s několika hodinami dosud nezveřejněných dobových záběrů, které získal od vdovy po kytaristovi a zpěvákovi Velvet Underground Lou Reedovi.

Na kameru zachytil výpověď druhého zakládajícího člena, devětasedmdesátiletého Johna Calea. A dostal se rovněž k záznamům kapely, které natočil výtvarník Andy Warhol. Diváci tak uvidí i důvěrné momenty mezi jednotlivými muzikanty. Warhol skupinu podporoval a spolupracoval s ní. Navrhl například slavný obal s banánem pro debutové album Velvet Underground a zpěvačky Nico z roku 1967.

Cílem snímku však není odhalovat osobní vzestupy a pády jednotlivých členů, nýbrž poskytnout celkový pohled na dobu, kdy se v New Yorku setkávali různě zaměření umělci.

"Od začátku jsem měl nějakou základní představu o tom, jak to udělat unikátním, jak se pokusit přiblížit jedinečnosti té kapely a její hudby," říká Haynes. "Ta měla hodně co do činění s dalšími typy umění, které se v té době objevily v New Yorku, které tu kapelu obklopovaly a z nichž se ta skupina opravdu probudila k životu," dodává.

Dokument The Velvet Underground uvede 15. října videotéka Apple TV+. | Video: The Playlist

Agentura AP v této souvislosti poznamenává, že první píseň Velvet Underground ve filmu zazní až zhruba po hodině, tedy v polovině. "Stejně jako Velveti je to film odvážně umělecký, nespoutaný a podněcující k myšlení," shrnuje AP.

Režisér vysvětluje, že necítil potřebu znovu opakovat, jak byla Velvet Underground skvělá sestava. Raději se proto zaměřil na to, z čeho vzešla a co ji ovlivnilo.

Filmař, dále známý tituly Carol či Daleko od nebe, při natáčení hovořil s blízkými některých členů kapely, podpory se mu dostalo rovněž od správců Warholovy pozůstalosti. Frontman sestavy Lou Reed zemřel roku 2013 ve věku 71 let.

Velvet Underground nikdy nedosáhli takového komerčního úspěchu jako jiné rockové kapely z 60. let, skupina ale měla velký vliv na další vývoj žánru.

Agentura AP cituje bonmot britského rockera Briana Ena, podle něhož Velvet Underground neprodali mnoho desek, ale každý, kdo si nějakou koupil, založil kapelu.

 

Právě se děje

Další zprávy