Cannes uvede nový film vězněného Íránce Panahího

Kamil Fila ČTK Kamil Fila, ČTK
9. 5. 2011 13:18
Promítat se bude i dílo dalšího íránského tvůrce Rasalúfa
Foto: wikipedia

Paříž  - Na nadcházejícím festivalu ve francouzském Cannes bude představen nový film proslulého íránského filmaře Džafara Panahího, odsouzeného v Íránu k šesti letům vězení a k zákazu opustit zemi. Snímek To není film bude uveden na zvláštním promítání v pátek 20. května.

Film Nashledanou dalšího íránského tvůrce Mohammada Rasalúfa, jenž je rovněž na šest let ve vězení, se bude promítat 13. května. Pojednává o mladém teheránském právníkovi, který se snaží opustit Írán. Tyto dlouhometrážní filmy byly podle organizátorů natočeny částečně ilegálně a odeslány do Cannes teprve nedávno.

Padesátiletý íránský režisér Panahí byl odsouzen 20. prosince k šesti letům vězení a 20 letům zákazu práce za to, že natáčel lidi protestující proti íránskému režimu. Panahí, který je v domácím vězení v Teheránu, se odvolal a čeká na rozhodnutí soudu.

Čtěte také:
Do Cannes míří Sněhurka, rocková hvězda, bobr i Piráti
V Cannes bude v porotě Jude Law a Uma Thurmanová
Rotterdam připomíná vězněné íránské filmaře
Soud poslal režiséra Panahího na 6 let za mříže

"Skutečnost, že žiju, a sen zachovat íránský film nás povzbuzuje k překročení současných omezení, kterým nyní podléháme," uvedl Panahí v prohlášení adresovaném festivalu z 5. května. Jeho film je především deník, který vypráví, jak Džafar Panahí již několik měsíců očekává rozsudek odvolacího soudu, je uvedeno komuniké.

Podle prezidenta festivalu Gilla Jacoba a uměleckého ředitele Thierryho Frémauxa je zaslání dvou filmů najednou odvážný skutek, když oba filmaři sdílejí stejný osud. 

Džafar Panahí byl již několikrát pozván, aby zasedl v komisi festivalů v Cannes, Berlíně či Benátkách, ale žádného se nemohl zúčastnit. Stejně jako minulý rok bude letos prázdná židle v komisi symbolizovat absenci Panahího po celou dobu festivalu.

Rovněž bude v Cannes znovu uveden jeho film Offside natočený v roce 2005; uspořádají zde i kulatý stůl pod názvem Natáčení filmů v diktatuře, věnovaný filmařům nejen v Íránu.

Panahímu bude na festivalu, který se koná od 11. do 22. května, udělena cena Zlatý kočár, ocenění společnosti režisérů za "inovativní schopnosti, odvahu a nezávislé smýšlení" při jeho práci.

 

Právě se děje

Další zprávy