Palác v Cannes místo filmových hvězd hostí bezdomovce, chrání je před virem

Reuters Reuters
26. 3. 2020 19:41
Festivalový palác ve francouzském Cannes se touto dobou obvykle začíná připravovat, aby se po zdejším červeném koberci za měsíc a půl prošly hvězdy stříbrného plátna při zahájení nejsledovanější filmové přehlídky světa. Teď se ale Francie podobně jako většina západního světa ocitla v nouzovém stavu – a Festivalový palác místo hvězd slouží bezdomovcům.

Letošní ročník filmového festivalu na francouzské Riviéře se měl konat od 12. do 23. května. Minulý týden pořadatelé kvůli epidemii nového typu koronaviru oznámili, že akci odkládají. Nové datum zatím není známé, ve hře je konec června nebo začátek července, tedy zhruba stejná doba, kdy se koná filmový festival v Karlových Varech.

Aby do té doby Festivalový palác v Cannes nezel prázdnotou, místní úřady jej teď otevřely bezdomovcům. "Každý den tu nocuje mezi 50 a 70 lidmi," popisuje Dominique Aude-Lassetová z canneské radnice.

Před necelými dvěma týdny francouzský prezident Emmanuel Macron nařídil 67 milionům Francouzům, aby v zájmu vlastního zdraví nevycházeli z domova a přispěli tak ke zpomalení epidemie. Tomu se však těžko může přizpůsobit odhadem 12 tisíc Francouzů, kteří žijí na ulici a nemají střechu nad hlavou.

Existují obavy, že právě jim by koronavirus mohl silně ublížit, neboť většina jich nemá přístup k zdravotní péči a často trpí dalšími nemocemi. Spousta z nich je také závislá na almužně od kolemjdoucích - kteří však momentálně na ulici až na výjimky nevycházejí.

U vchodu do Festivalového paláce v Cannes tak nyní pracovníci radnice nejprve změří teplotu každému příchozímu. Ten se poté může uvnitř najíst, umýt a trávit čas ve společné místnosti s televizí a stolními hrami.

V místnostech s nízkými stropy jsou ve třech řadách rozmístěna lůžka pro přespání. A nechybí ani čtyři psí boudy pro lidi, kteří by do paláce přišli s vlastními zvířaty.

"Víme, že spoustě bezdomovců na psech záleží," dodává Dominique Aude-Lassetová z canneské radnice.

 

Právě se děje

Další zprávy