RECENZE Krvavý Šílený Max je nejoriginálnější trhák léta

Šimon Šafránek
14. 5. 2015 15:43
Tom Hardy a Charlize Theron za volantem steampunkové autohoničky, která aspiruje na nejzábavnější filmový trhák letošního léta. Film Šílený Max recenzuje přímo z Cannes Šimon Šafránek.
Šílený Max: Zběsilá cesta - film o filmu | Video: Freeman Ent

Cannes – Spoříme. Šetříme přírodu, šetříme emise, benzín, naftu. Motory aut se zmenšují do kapesních velikostí. Jejich přirozený zvuk připomíná fén. Možná už toho bylo tak akorát, aby mohl George Miller přijít s nekompromisní automobilovou honičkou s akurátním názvem Šílený Max: Zběsilá cesta. Tady se nešetří ničím: benzínem, ohněm, řevem ani krví.

Bývalý policajt Max Rockatansky (Tom Hardy) trpí nočními můrami a žije osamělý život desperáta. Země okolo něj je pustá, lidstvo dávno vyvrátilo svou civilizaci z kořenů. Max ovšem nemá moc času na výlety, ve stopách mu je motoristický gang ze skalního města zvaného Citadela. Z Maxe se tam stává živá konzerva, zásobárna náhradních dílů bez šance na útěk. Když ale jednoruká Furiosa (Charlize Theron) v obrněné cisterně odbočí z plánované cesty, vytuší místní vůdce Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) zradu a svolává vojsko. Maxe bere s sebou coby krevní stanici.

George Miller uvedl původního Šíleného Maxe v roce 1979 s Melem Gibsonem v hlavní roli. Během osmdesátých let natočili ještě dva díly, které zkompletovaly trilogii, jež postupně získala kultovní status. Později se Miller věnoval spíše rodinným filmům, jako byly trampoty prasátka jménem Babe a tučňáčí animák Happy Feet.

Teď, v sedmdesáti letech, se vrátil ke svému nejmilejšímu projektu s parádou, která bere dech. Síla nového Šíleného Maxe přitom netkví v příběhu. Ten nemá chuť zaobírat se hloubkou postav – vaše sympatie si Tom Hardy a Charlize Theron získávají vlastně jenom několika precizními pohledy a inteligentní tváří. Víc ale skutečně není třeba. Tahle vysokooktanová jízda pouští tam a zase zpátky byla pro Millera především výzvou ke zrežírování velkolepých honiček, soubojů a vůbec scén, jejichž finální orchestrace si nezadá s baletním večerem.

Na plátně duní auta i motorky podivných tvarů: od cisterny, která připomíná úhlavního nepřítele ze Spielbergova dávného Duelu přes buginy zježené ocelovými hroty, vůz s tankovým podvozkem, vůz s masivním zvukovým aparátem, či nejrůznější varianty klasických hot rods. Divoši, kteří je pohánějí, mají podobně originální zbraně, jejich slovník pak odpovídá světu motorů, v němž žijí.

Hodnocení: 80 %
Autor fotografie: Warner Bros.

Hodnocení: 80 %

Šílený Max se vymyká běžným hollywoodským hitům v tom, že tu sledujete spíše speciální než vizuální efekty. Snímek má strhující náboj a působí podobně fyzicky jako revoluční dobrodružství Lola běží o život, a je tak zatím nekompromisně tím nejoriginálnějším filmovým trhákem letošního léta.

Sci-Fi / Akční, Austrálie / USA, 2015, 120 min

Automobily působí jako výstavní kusy, masky a kostýmy dotvářejí iluzi místa, kde lepší časy už proběhly, a budoucnost znamená smrt s příchutí naturalu. Kamera zběsile kličkuje mezi detonujícími vozy, barvy jsou přesycené, obraz někdy až pálí svou ostrostí. Režisér dál šlape na plyn, když akci zrychluje nebo zpomaluje, a i v těch asi třech krátkých momentech mezi honičkami po plátně alespoň duje písek. Řev motorů pak přehlušuje dunivý soundtrack od Junkie XL.

Šílený Max se vymyká běžným hollywoodským hitům v tom, že tu sledujete spíše speciální než vizuální efekty. To znamená, že to co vidíte, bylo skutečně natočené, nikoli pouze vymyšlené počítačovými experty. Díky tomu má snímek strhující náboj a působí podobně fyzicky jako revoluční dobrodružství Lola běží o život. Šílený Max: Zběsilá cesta je tak zatím nekompromisně tím nejoriginálnějším filmovým trhákem letošního léta a pro režiséra Millera vášnivým dílem z prostředí, které vymyslel skoro před čtyřiceti lety.

 

Právě se děje

Další zprávy