Cannes 2014: Íránský ministr vyzývá Lejlu Hatamí k cudnosti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 5. 2014 12:12
Hvězda oscarového snímku Rozchod Nadera a Simin se na zahájení festivalu v Cannes políbila na uvítanou s jeho prezidentem Gillesem Jacobem. Íránští politici to pokládají za nevhodné.
Lejla Hatamí.
Lejla Hatamí. | Foto: Reuters

Cannes 2014 - Íránské ministerstvo kultury kritizovalo herečku Lejlu Hátamí za její údajně nepatřiční chování na filmovém festivalu v Cannes.

Kamery totiž zachytily členku hlavní poroty při polibku s prezidentem festivalu Gillesem Jacobem. Náměstek íránského ministra kultury to označil za nevhodné. Hátamí se proslavila rolí v oscarovém snímku Rozchod Nadera a Simin z roku 2012.

Agentura AFP informovala, že íránské sdělovací prostředky se věnovaly záběrům, z nichž je patrné, jak Hátamí líbá Jacoba na tvář při zahájení festivalu.

"Ti, kdo se účastní mezinárodních akcí, by měli brát ohled na cudnost a věrohodnost Íránců a nevytvářet nevhodný obraz o Íránkách. Íránská žena je symbolem cudnosti a nevinnosti bez ohledu na to, zda je herečkou, nebo ne, takže toto nevhodné chování na festivalu v Cannes je v rozporu s našimi náboženskými principy," sdělil náměstek ministra kultury Hosejn Núšabadí.

Hátamí pochází z teheránské filmařské rodiny a známá je z filmu Rozchod Nadera a Simin režiséra Asghara Farhádího, který dostal v roce 2012 Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film a o rok předtím byl oceněn i Berlinale.

Podle výkladu islámu je v Íránu od revolučního roku 1979 zakázán fyzický kontakt ženy s mužem, který není příbuzný. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí však na své internetové stránce povoluje, aby muž cizí ženě podal ruku, ovšem jenom tehdy, má-li rukavici a nebude-li dlaň tisknout.

 

Právě se děje

Další zprávy