Cannes 2013: Tajný sex mladé a nádherné Marine Vacth

Šimon Šafránek, Cannes
17. 5. 2013 8:04
Francois Ozon natočil uměřené drama o sexu a dospívání
Foto: FDC

Cannes 2013 - Francois Ozon se v městském dramatu vrací k sexu a dospívání, tedy k tématům, jimž se věnoval hlavně v mládí. Young & Beautiful je však především kořistí herečky Marine Vacth.

Tenhle film zrodil hvězdu. Dosud spíše modelka Marine Vacth v soutěžním snímku festivalu v Cannes podává výkon sezóny. Tmavovlasá dívka s výraznými rty se během filmu neuvěřitelně snadno promění z vytáhlé holky v ženskou, za níž se otočí každý v místnosti… a ona o těch pohledech ví a je natolik sebevědomá, že z nich má radost.

Vacth je nepochybně miláčkem kamery: elektrizuje plátno zdánlivě jenom tím, že je. A i když má výrazné rysy, papírově vhodnější spíš pro módní fotografii, ovládá svou roli a publikum v sále pouhým mrknutím oka. Pro Francoise Ozona to ale není žádný nový trik: před třinácti lety představil světovému publiku neméně oslnivou Ludivine Sagnier - nejprve v Kapkách deště na rozpálených kamenech, poté ve slavných 8 ženách a Bazénu.

S pány jenom tak

Young & Beautiful (v originále Jeune et jolie, čili Mladá a nádherná) ostatně začíná záběrem, který známe právě z plakátu Bazénu: opalující se dívka na modrém pozadí (tehdy to byla voda, nyní deka).

Foto: FDC

„Ve čtyřech kapitolách a čtyřech písních", a také během čtyř ročních období portrétuje Ozon v Young and Beautiful sedmnáctiletou Isabelle (Marine Vacth). Je to dcerka z lepší rodiny a právě se sexuálně probouzí.

O letních prázdninách ji odpaní německý fešák Felix, ovšem Isabelle nemá chuť na lásku a vztahy. Po návratu do Paříže raději přitvrzuje hru. Zřídí si profil na sexuální seznamce, a coby Lea se schází se staršími pány. Za slušné peníze. V zimě pak ale matka (Géraldine Pailhas) přijde na Isabellin tajný život a rodina napíná všechny síly, aby pochopila, co se stalo.

Francois Ozon se v městském dramatu vrací k sexu a dospívání, tedy k tématům, jimž se věnoval hlavně v mládí. Na snímku je s herečkami Marine Vacth (Vlevo)a Geraldine Pailhas.
Francois Ozon se v městském dramatu vrací k sexu a dospívání, tedy k tématům, jimž se věnoval hlavně v mládí. Na snímku je s herečkami Marine Vacth (Vlevo)a Geraldine Pailhas. | Foto: Reuters

Vždyť Isabelle má všechno, co si přeje, peníze nepotřebuje. Je v tom dobrodružství? Ozon jej nezachycuje příliš napínavě. Je v tom touha objevovat něco nového? Režisér nedělá ze sexuálních scén nijak zvláštní atrakci. Isabelle prostě dospívá a hledá se ve vlastním těle. A matka musí pochopit, že to je skříňka, kterou neotevře, pokud Isabelle sama nebude chtít.

Civilizovaná podívaná

Ozon už má svoje roky a ve svém novém filmu se nesnaží být módní. Young & Beautiful není film, který by určoval nové hranice, tak jako třeba loňský srbský Klip. Je to vlídnější podívaná, esteticky vybraná, městsky civilizovaná a snad i hlubší. 

Osobně mi tahle rovina není úplně sympatická. Všechny ty rodinné snídaně, sezení u psychologa mi nepřijdou ničím nové. Na druhou stranu: jako charakterová studie mladé dívky film obstojí, stejně jako stojí za pozornost svým citlivým zpracováním sexuálních scén.

A potom je tu Marine Vacth. Jméno, na které si určitě dejte pozor. Film už je zakoupený i do české distribuce.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy