Cage si splnil svůj sen. Je Ghost Rider

JPS
15. 3. 2007 0:00
Los Angeles Do českých kin míří pekelný jezdec, Ghost Rider. Adaptace klasického komiksu se stala v Americe obrovským hitem. UVNITŘ: TRAILER

"Ghost Ridera považuji za jeden z nejvýznačnějších fenoménů v celém komiksovém vesmíru," říká Nicolas Cage. Herec, kterého provází pověst jednoho z nejvášnivějších sběratelů komiksů v Hollywoodu, se s látkou nemusel nijak zvlášť seznamovat - znal ji téměř nazpaměť.

"Je to hodně komplikovaný člověk, který se rozhodne prodat svou duši ďáblu - ale udělá to z lásky, ne z touhy po splnění nějakých osobních ambicí," říká Cage o titulní postavě a dodává: "Považuju to za velmi bohatou předlohu. Tenhle hrůzně vypadající týpek je skutečný hrdina."

I pro režiséra Marka Stevena Johnsona, který má na kontě komiksovou adaptaci Daredevil, bylo převedení Ghost Ridera srdcařskou záležitostí. "Jsem obrovský fanoušek komiksů už od doby, kdy jsem chodil do třetí třídy na základce," říká.

"Každý týden jsem měl nová čísla: Daredevila, Spider-Mana, X-Menů... prostě všechny! Ghost Rider patřil k těm vizuálně nejzajímavějším postavám a podle mého názoru byl nejvíc cool."

Vzhledem k vizuální atraktivitě předlohy byl Johnson odhodlán natočit tak stylizovaný a kreativní film, aby jí neudělal ostudu.

"Ghost Ridera jsme se snažili přivést na plátno pěkně dlouho," dodává producent filmu a bývalý ředitel legendárního komiksového vydavatelství Marvel Avi Arad. "Šlo o to zachytit atmosféru a najít dobrý scénář."

Když se k hereckému obsazení připojil Nicolas Cage, projekt se začal odlepovat od země.

Foto: Falcon

Kromě vizuální atraktivity předlohy filmaře přitahovala i možnost představit na plátně jiný typ komiksové postavy - hrdinu, jehož padoušská fasáda ostře kontrastuje s jeho dobrými úmysly a jedinečnou osobností.

Na scénáři, který je založen na postavách a dějových liniích z několika různých verzí komiksu, Johnson pracoval přes rok. Celá série začala ve 40. letech jako westernový komiks, jehož hlavním hrdinou byl pistolník na koni.

Později ji koupil Marvel a v 70. letech přetvořil na nadpřirozený příběh o motocyklovém kaskadérovi Johnnym Blazeovi. Dalšího oživení se tento kult dočkal v 90. letech, kdy se v titulní roli představila opět jiná postava.

Kromě Ghost Ridera filmaře zajímali i padouši, kterým se má postavit. Johnny Blaze totiž nebojuje s jen tak nějakým zlem, ale rovnou se samotným ďáblem - který mu paradoxně dal jeho nadpřirozené síly.

Foto: Falcon

Při obsazování klíčových vedlejších rolí Mefistofela a Caretakera se filmaři obrátili na Petera Fondu a Sama Elliotta.

"Tohle je motorkářský film a já jsem si vždycky říkal, že by bylo boží mít v roli Mefistofela největší motorkářskou ikonu na světě - kterou je samozřejmě Peter Fonda," říká Johnson.

Hledání místa pro natáčení, které by dokázalo zastoupit širé pláně amerických pouští i zpustlé vedlejší uličky a budovy ze skla a oceli, skončilo v australském Melbourne.

Jednou z největších výzev byl filmaře Hellcycle - Ghost Riderův plápolající motocykl. Postavit ho byl kolosální úkol. "Kromě toho, že to měla být nejúžasnější motorka, jaká kdy existovala, musela i fungovat. Musela být rychlá, silná a uřiditelná," dodává kameraman Kirk Petruccelli.

Foto: Falcon

Na konstrukci pracovali s týmem sochařů, výtvarníků a motocyklových techniků několik měsíců. "Začali jsme malou maketou a poté začali vytvářet prvky v životní velikosti. Po schválení designu jsme vyrobili celkem sedm motorek. Každá měla trochu jinou funkci a všechny byly ušity Nicovi na míru."

Jakmile měli filmaři k dispozici funkční model, přišla řada na tým vizuálních efektů. Že se jim všechno zadařilo, potvrzují čísla. Za první měsíc film po světě vydělal bezmála 180 milionů dolarů. Do českých kin vstupuje Ghostrider dnes ve velmi nadprůměrném počtu 24 kopií.

 

Právě se děje

Další zprávy