"Byli většinou staří, nemocní a hladoví." Bondovský režisér sbírá svědectví v Buči

Kultura Kultura
6. 4. 2022 12:11
Americký režisér Cary Joji Fukunaga, autor první řady detektivního seriálu Temný případ nebo poslední bondovky Není čas zemřít, na sociálních sítích už druhý týden zveřejňuje svědectví z Ukrajiny. Nejčastěji v jednom dvou odstavcích vypráví konkrétní příběhy lidí, které potkal v Buči, Irpini nebo ve Lvově.
Režisér Cary Joji Fukunaga při natáčení bondovky Není čas zemřít v italské Mateře, 2019.
Režisér Cary Joji Fukunaga při natáčení bondovky Není čas zemřít v italské Mateře, 2019. | Foto: Shutterstock

Na skutečnost, že Fukunaga koncem března odjel na Ukrajinu, upozornil polský deník Gazeta Wyborcza. Režiséra doprovází španělsko-americký kuchař José Andrés, s jehož neziskovou organizací World Central Kitchen už na Ukrajinu doručili přes 6000 kil zeleniny a 600 teplých jídel.

"Chtěli jsme jet jen do Irpině, ale když nás našel starosta, odvezl nás až do Buči," zmiňuje režisér čerstvě osvobozené město, které s Irpiní sousedí a kde ruští vojáci podle ukrajinských úřadů "náhodně vraždili" místní obyvatele. Starosta již oznámil nález více než 300 těl ležících na ulicích nebo v masových hrobech. Přibývá také svědectví, že ruští vojáci civilisty mučili nebo znásilňovali. Kreml nařčení odmítá. Že k násilí došlo v době, kdy město ovládala ruská vojska, však potvrzují satelitní snímky, napsala britská BBC.

Americký režisér Fukunaga z první ruky dodává osobní svědectví, jak se obyvatelé Buči po odchodu ruských vojáků opatrně odvažovali po týdnech opustit své domy. "Byli většinou staří, nemocní a hladoví," píše. "Bylo patrné, že utrpěli trauma. Nechtěli věřit tomu, co vidí. Plakali, objímali se, líbali. Přicházeli ze všech stran a s třesoucíma se rukama i hlasem mluvili ke každému, kdo byl ochotný naslouchat," líčí režisér.

Ten je druhou hollywoodskou osobností, kterou ruská invaze na Ukrajinu přiměla vypravit se na místo. Již na začátku konfliktu Ukrajinu navštívil herec Sean Penn, který zde natáčel dokumentární film. V prvních dnech invaze se účastnil mimo jiné brífinků prezidenta Volodymyra Zelenského.

Režisér Fukunaga v posledních deseti dnech hovořil například s Valentinou z města Melitopol na jihovýchodě Ukrajiny. Ta krátce před začátkem války odjela na západ země. Slavila 35 let manželství, a tak jí děti zaplatily cestu do Karpat, které vždy chtěla vidět.

"Strávili tam krásný víkend a už se vraceli na nádraží, když se dozvěděli, že začala válka. Její dcery a vnučky už z Ukrajiny od té doby odjely, ale muži museli zůstat. A tak s nimi ve Lvově zůstává i Valentina, protože, jak říká, kdo jiný by se o muže postaral," vypráví v jednom příspěvku Fukunaga.

Příběhy zveřejňuje na Instagramu, kde ho sleduje přes 76 tisíc lidí. V jiném popisuje příběh intendantky ukrajinského orchestru, která zažila, jak provedení Beethovenovy Třetí symfonie narušily sirény varující před ruským náletem. "Zatímco dirigent instruoval hráče, kudy doběhnou do nejbližšího bunkru, Jolanta pokrčila rameny, otevřela prosecco a se slovy 'smrt Putinovi' nalila těm, kteří zůstali," líčí režisér.

Fukunaga hovořil také s rodinou z východoukrajinské Horlivky, která poprvé prchala již v roce 2014, kdy po ruské anexi ukrajinského Krymu propukl konflikt na východě země. Ukrajinská armáda tehdy začala čelit proruským separatistům podporovaným Moskvou.

"Museli opustit svůj domov, zahradu i zaměstnání a utéct mezi neznámé lidi s neznámými tvářemi. Netušili, co je čeká, ale ukázalo se, že jejich noví sousedé jsou vlídní. Místní komunita je přijala, pozvala na šašlik, sousedé s nimi první jarní den venku grilovali. Vypadalo to, že našli nový domov. Než je ruská invaze donutila utéct znovu," vypráví Fukunaga osudy rodičů Vasyla s Oljou a jejich dcer, desetileté Anji, jedenáctileté Saši a dvouleté Lilie.

Před několika dny pak režisér hovořil s dobrovolníky, kteří ve Lvově vaří pro uprchlíky z východu země. "Každému se tady změnil život. Tihle lidi studovali, pracovali v módním návrhářství, byli to umělci, skladatelé nebo novináři. Teď celé dny ubytovávají a dávají najíst milionům prchajících Ukrajinců," shrnuje.

Čtyřiačtyřicetiletý Fukunaga debutoval roku 2009 celovečerním filmem Sin nombre o mladém páru, který na střeše vlaku utíká z Mexika do USA. Nejvíc však režiséra proslavily snímky Bestie bez vlasti s Idrisem Elbou v hlavní roli, nedávná bondovka Není čas zemřít s Danielem Craigem a první řada televizního seriálu Temný případ, ve které účinkovali Woody Harrelson a Matthew McConaughey.

Nevidím důvod tvrdit, že Rusko nikdy nebude jiné. Když Belgie páchala zločiny v Kongu, tak jsme to mohli říkat taky, míní šéfredaktor Voxpot. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy