Byl 1. máj. Stropnický měl Jarmilu a hráli jim Supporti

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 6. 2008 16:30
F. A. Brabec se vrhl na další českou literární klasiku

Praha - Osm let uplynulo od filmové adaptace Erbenovy Kytice, druhého režijního počinu kameramana F. A. Brabce. Po Boleru a Krysařovi nyní přichází s další adaptací, která nejspíš opět rozdělí publikum na ty, kteří budou vzývat "podmanivou sílu jeho filmových obrazů" -  a na ty, kteří mu spolu s kritiky budou vyčítat zálibu v kýčaření, prznění klasiků a nezáměrné parodii.

Brabec se totiž pustil do dalšího slavného díla české poezie a zfilmoval lyrickou báseň Máj Karla Hynka Máchy. Adaptace je to nicméně velmi volná.

"Stejně jako Mácha nasycen pověstmi místními naložil s nimi volně a po svém, tak i film nasycený Máchou nakládá s příběhem volně a po svém," obhajuje režisér svou vizi plnou dmoucích se ňader, zpomalených záběrů a elektrických kytar.

Ve filmu, který vstoupí do českých kin v srpnu, pojal Máj jako příběh milostného trojúhelníku mezi smyslnou Jarmilou, zralým mlynářem a jeho synem, rebelským loupežníkem Vilémem.

Události komentuje kat v tradičně expresivním podání Jana Třísky. "Do projektu jsem vstoupil s velkým enthusiasmem, protože tu báseň odjakživa miluju, tím spíše, že se ji rozhodl natočit F. A. Brabec. Kdykoliv bych s ním měl spolupracovat, tak do toho půjdu znovu," vyznává se Tříska.

V rolích Jarmily a Viléma debutují Sandra Lehnertová a člen vedení Strany zelených Matěj Stropnický, který tím jistě zavdá příčinu ke škodolibým úvahám, zda je lepším politikem, nebo lepším hercem.

Roli jeho otce ztvárnil Juraj Kukura. Brabec prý přemýšlel i o tom, že by do role otce obsadil skutečného otce Martina Stropnického. "Ale na to mi připadal trochu křehký, Juraj je přece jen zemitější typ," říká.

Foto: Jan Vojtek, Beltfilm

Zatímco představitelka Jarmily pochopila Máj na střední škole jako milostnou poezii, Stropnický v ní viděl víc. "Zabývá se i filozofickými otázkami, je v ní velký prvek vzdoru proti konzumní společnosti a touha po svobodě," nezapřel svou rebelskou image.

Hudbu vytvořila skupina Support Lesbiens. "Výzva pro ně byla tak silná, že přerušili práci na vlastním nově vznikajícím albu, aby se mohli plně věnovat hudební složce filmového Máje," chlubí se tvůrci.

"Vznikla hudba s velmi silnou melodií, hudba s příběhem, skvělým zvukem a charakteristickou aranží, nekomerční chytlavostí a lehkou zapamatovatelností - je to energie s pohodou a tajemno s lehkostí, nekomplikovanost s fantazií, nářez i sen," popisuje výsledek režisér.

Na kostýmech tradičně spolupracovala jeho manželka Jaroslava Pecharová, která partu loupežníků pojala jako hippie partičku ověšenou korálky. "Ta stylizace je můj nápad, chtěli jsme vytvořit filmovou báseň a oděvy loupežníků připomenout věčnou touhu po svobodě," vysvětluje Pecharová.

Foto: Jan Vojtek, Beltfilm

Film s rozpočtem 30 milionů korun vznikl v koprodukci s Českou televizí, přispěl na něj Státní fond kinematografie.

Měl by se tak časem objevit na televizní obrazovce, zástupce ČT ale častá nahota ve filmu neděsí. "Posouzení nahoty je vždy v souvislosti s obsahem, v tomhle případě vůbec nemám obavu, že by radní protestovali," říká šéfproducent ČT Jaroslav Kučera.

Producent Miloš Remeň v tiskových materiálech nazývá film jedním z nejočekávanějších hitů tohoto roku. O platnosti jeho slov se diváci budou moci přesvědčit od 21. srpna 2008, kdy film vtrhne do českých kin ve velkorysém  počtu 33 kopií.

"Jsem pevně přesvědčen, že z filmového Máje by Mácha rozhodně nebyl zklamán," dodává Remeň.

Kytici před osmi lety podle tvůrců zhlédlo 600 tisíc diváků, stala se totiž i vyhledávaným představením pro školy, ulehčujícím tak žáčkům orientaci v nudném učivu.

Brabec přiznal, že uvažuje i o třetím převedení slavné české předlohy na filmová plátna. "Chtělo by to něco do třetice. A slibuju, že k mým šedesátinám za šest let něco bude."

 

Právě se děje

Další zprávy