Butch Cassidy a Sundance Kid se báli, že jsou v maléru

Michal Šobr
18. 3. 2011 8:00
18. 3. - Na DVD vychází westernová superklasika

DVD - Tihle legendární psanci jsou dávno po smrti. Ale kdysi vládli Západu a režisér George Roy Hill je učinil znovu nesmrtelnými.

Nebýt Sama Peckinpaha, nejmenoval by se jejich gang Díra ve zdi, ale Divoká banda - kterou ve skutečnosti byli, když vymetali sejfy v Utahu a Wyomingu a radostně přepadávali vlaky společnosti Union Pacific Railways, aby měli zas pár dní na holky, láhev a partii karet.

Krást prachy nebyla taková makačka jako krást dobytek (což mohli na základě vlastních zkušeností potvrdit). A i když dřeli jako koně, věčně byli na suchu. Když byli švorc, vyrazili vstříc dalšímu vlaku, ale to už Mr. Harriman z Union Pacific neustál. Vrazil do nejlepších stopařů a lovců lidí, víc než mu ti dva ukradli, jak Butch s lítostí konstatoval, a začala jedna z nejslavnějích štvanic v dějinách westernu.

Butch Cassidy a Sundance Kid věděli, že Harriman tyhle těžké váhy najal, dokud je nezabijou; jedinou možností,  jak přežít, bylo sbalit téměř společnou dívku Ettu a rychle se vypařit. A to hodně daleko, neboť pohostinné bankovní přepážky jsou konec konců rozsety po celém světě. Co třeba v Bolivii.

Foto: Bonton
Foto: Bonton
Foto: Bonton
Foto: Bonton

Kultovní western je spontánní oslavou antihrdinů, sympatických desperátů, kterým budete držet palce, přestože ignorují zákon a s gustem by šlohli drobné i z vašeho prasátka. Stejně jako šli Bonnie a Clyde tvrdošíjně po osudové cestě ve stylu Proč já vůl se sem pořád vracím, která nemůže skončit dobře.

Butch Cassidy a Sundance Kid  je neuvěřitelně vyladěný mix dobrodružné westernové klasiky, romantiky, pohodové atmosféry, odlehčujících hlášek (v těch nejvypjatějších okamžicích) a nezapomenutelných scén (ranní jízda na kole, skok do peřejí či závěrečné finále). To vše podmalované krajinářskou kamerou Conrada L. Halla a hitovkou Raindrops Keep Falling On My Head.

Především je to ale monumentální herecké sólo ústředního tandemu: tehdy již ve hvězdné galaxii etablovaného šéfa bandy Paula Newmana a stoického pistolníka Roberta Redforda, kterého tato role katapultovala do první hollywoodské ligy; ještě že ji původně oslovený Steve McQueen odmítl.

Výsledkem byly čtyři oscarové triumfy (za scénář, kameru, hudbu a píseň). Ještě důležitější je ale fakt, že v zemi, která zrodila western, zařadil Americký filmový institut snímek do první desítky tohoto žánru všech dob.

Už jsem se bál, že jsme v maléru, říká optimisticky Butch předtím než vyběhli do křížové palby bolivijské armády a policie. Vzpomeňte si na ni, až budete řešit nějakou zásadní prkotinu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy