Budeš se bavit, a basta, křičí nová komedie

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 6. 2007 10:00
Diane Keatonová je nesnesitelná. Film taky
Vdáš se, a basta!
Vdáš se, a basta! | Foto: SPI

Recenze - Meryl Streepová loni excelovala v komedii Prime. V roli psycholožky své klientce Umě Thurmanové radila, aby si nezávazně užívala  navzdory svému věku. Klientka to vzala vážně a zamilovala se do jejího syna a je jasné, že psycholožka z toho nebyla nadšená.

Zápletka komedie Vdáš se, a basta! se Prime podobá. Matka tu zase mluví dítěti do života víc, než by si přálo. Hrdinkou je Milly, poslední neprovdaná dcera příliš milující Daphne, která se rozhodne vzít osud do svých rukou.

Chce jí najít vhodného nápadníka, zodpovědného architekta Jasona. Jenže Milly se zároveň seznámí i s rockerem Johnnym - má si vybrat toho, ke kterému ji srdce táhne nebo toho, kterého jí vehementně doporučuje její matka? I povrchní znalci romantických komedií už vědí...

Bůh nemůže být všude a proto stvořil matku, říká Daphne a drží se toho vší silou. Keatonová plátno totálně okupuje, ale jakoby zapomněla na široký herecký rejstřík a na bravurní kreace ve filmech Woodyho Allena.

Diane Keatonová ve filmu Vdáš se a basta!
Diane Keatonová ve filmu Vdáš se a basta! | Foto: SPI

Vystupuje tady v jediné, a navíc nejnesnesitelnější poloze. Jako hysterická padesátnice, kterou nemohou vystát ani její tři dcery, natož nebozí diváci, kteří s ní (naštěstí) v příbuzenském poměru nejsou.

Dcery sice představují jen chabý odvar, přesto i v nich nalézáme podobně hysterické sklony. V čele s Milly v podání Mandy Mooreové s matkou s oblibou konverzují o předkožkách svých partnerů a o ženském orgasmu, zpravidla za doprovodu hlasitého smíchu a hýkání. A když nablízku zazvoní mobil, začnou se hystericky přehrabovat v kabelkách.

Romantické komedii nelze vyčítat, že naplňuje romantická klišé, ale mohla by to činit přece jen o něco méně předvídatelněji. Objeví-li se dívka, která pořádá kurzy vaření pro důchodce a kluk, který organizuje kytarové lekce pro děti, je jasné, že spolu nakonec musí skončit - nejlépe s líbajícími se důchodci v pozadí.

Na druhé straně není asi dobře, když jsou citově zmateni nejen hrdinové a hrdinky, ale i diváci a divačky. Millyino namlouvání s oběma mladíky je často vyostřeno na souboj pohlaví, ve kterém  nejde ani tak o lásku jako o vítězství. V mezidobí se zase romantická komedie překlápí v příběh o rodičovském terorizování a Milly trvá proklatě dlouho, než se vymaní z matčina vlivu.

Vdáš se, a basta!
Vdáš se, a basta! | Foto: SPI

Přesto se objeví pár momentů, které svědčí o tom, že s pečlivějším režijním zpracováním a vedením herců by mohl působit zdařileji. Minimálně cílovou skupinu ženských divaček by mohly zaujmout zmatky kolem Millyiných partnerů, stejně jako Millyiny dortové kreace.

Jinak si ale film nebere servítky stejně jako Daphne. Hluchá místa vycpává fórky typu kopulujícího psa a když je třeba posunout děj, naservíruje hlavním postavám iracionální hádku. A pro ještě sladší happy end vrazí Daphne do cesty Johnova otce.

Hudební doprovod obstarávají výhradně písně o matkách, jídelní doprovod výhradně ony přezdobené dorty a kostýmní výpravu spousta puntíkovaných šatů. Některé matky možná jsou takhle nesnesitelné.

Ale proč je ještě chtít vidět ve filmu a nechat se jimi terorizovat v kině? Na to stačí i Výměna manželek. 

Vdáš se a basta! (Because I Said So) USA 2007, scénář Karen Leigh Hopkins Jessie Nelson režie Michael Lehmann kamera Julio Macat hudba David Kitay hrají Diane Keatonová, Mandy Mooreová, Lauren Grahamová, Piper Perabo, Gabriel Macht a další. 102 minut distribice SPI.

 

Právě se děje

Další zprávy