Bude mít Bob Marley životopisný film bez hudby?

Kamil Fila Kamil Fila
23. 3. 2008 14:05
Legenda reggae se 27 let po smrti stala předmětem sporů.

Los Angeles - Jeho hudba byla dosud použita v třiašedesáti filmech, naposledy v akční sci-fi Já, legenda, kde byl jejím velkým fanouškem i hlavní hrdina v podání Willa Smithe. Bob Marley tu byl symbolem míru a naděje, i když všechno lidstvo už vyhynulo.

Nyní se ale kolem jeho osoby rozhořel boj, který zřejmě zanechá mnoho zlé krve. Producentské duo bratří Weinsteinů získalo práva na životopisnou knihu od Marleyho vdovy Rity, ovšem nepodařilo se jim od zbytku rodiny zajistit práva na Marleyho hudbu. A co bude z filmu o Bobu Marleym, v němž by nezazněly jeho písně?

Důvod přitom netkví přímo v nepřátelství mezi zbytkem Marleyho příbuzných a vdovou Ritou, ale v tom, že sama rodina produkuje dokument k výročí hudebníkovy smrti.

Ziggy Marley (vlevo)
Ziggy Marley (vlevo) | Foto: Reuters

Režíruje ho věhlasný Martin Scorsese, který má za sebou nedávno premiérovaný dokument o Rolling Stones nazvaný Shine the Light, který zahájil letošní Berlinale, ale také dokument o Bobu Dylanovi No Direction Home.

Naproti tomu film, který bude produkovat Weinstein Company a u nějž bude Rita Marleyová vedoucí výroby, má být hrané drama.

Marleyho rodina, která upřednostňuje dokument, se nechala slyšet, že její členové nevěděli, že projekt Weinsteinů bude hotov tak brzy - čímž by mohl konkurovat a poškodit jejich dílo. To má být uvedeno v únoru 2010 k výročí zpěvákova narození; bylo by mu 65 let.

Syn Ziggy Marley prohlásil, že se rodina bude snažit prosadit svůj dokument stůj co stůj. "Věříme, že tento projekt je nejlepší cesta jak reprezentovat život našeho otce z jeho perspektivy. A jakýkoli jiný film, jenž se ho bude týkat, bude bez hudby prázdný."

producenti Weinsteinovi
producenti Weinsteinovi | Foto: Aktuálně.cz

Vydavatelství Blackwell by bylo rádo, kdyby se životopisné drama Weinsteinů odsunulo nejméně do roku 2015, aby spolu oba filmy nekolidovaly. První jednání proběhla 13. března, ale zatím nebylo nic rozhodnuto.

"K rodině Marleyových chováme velkou úctu a s Blackwellem diskutujeme o tom, jaké jsou cesty k tomu, aby oba projekty měly ve výsledku co nejlepší pozici," řekl jen tiskový mluvčí Weinsteinů.

Právnička rodiny Marleyových Terri Dipalo popřela, že by obstrukce měly za cíl zvednout cenu práv za hudbu na co nejvyšší sumu.

 

Právě se děje

Další zprávy