Bude Fimfárum 3: O vyhynutí obrů a pérku sojčím

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 11. 2007 15:40
Animovaných pohádek bude méně, ale některé jsou naopak dlouhé

Praha - Další ze svérázných pohádek Jana Wericha ožijí na filmovém plátně. Po Fimfáru a Fimfáru 2 vstoupí do kin i třetí, ale nejspíš už poslední Fimfárum 3.

S podtitulem Do třetice všeho dobrého přijde do kin v roce 2009, animátoři už začali pracovat. Stejně jako předchozí dva úspěšné filmy vycházejí z Werichovy pohádkové knihy.

Zatím se natáčí první pohádka v režii Vlasty Pospíšilové.  Jmenuje se O kloboučku s perem sojčím, předlohou se stala pohádka Král měl tři syny.

Druhá pohádka vzniká v režii mladého tvůrce Davida Súkupa. "Mělo by jít o pohádku Rozum a štěstí. Jako výtvarníka Súkup oslovil Honzu Baleje," vysvětluje producent filmu Martin Vandas.

Fimfárum Jana wericha
Fimfárum Jana wericha | Foto: Aktuálně.cz

Podle něj se počítá ještě se třetí pohádkou  Jak na Šumavě vyhynuli obři. "Ale osoba režiséra ještě není definitivní," dodává Vandas.

První dva filmy zaznamenaly v českých kinech značný ohlas. První Fimfárum Jana Wericha bylo uvedeno do kin v roce 2002 jako celovečerní pásmo pěti animovaných pohádek Vlasty Pospíšilové a Aurela Klimta.

Shlédlo ho 120 tisíc diváků a film získal jednu z pěti hlavních cen na festivalu dětských animovaných filmů v Moskvě i cenu Kristián na Febiofestu. Martin Velíšek a Petr Poš obdrželi za výtvarné řešení Českého lva.

Druhé Fimfárum přišlo do kin o čtyři roky později, skládalo se ze čtyř pohádek od Jana Baleje, Vlasty Pospíšilové, Aurela Klimta a Břetislava Pojara.

plakát
plakát | Foto: Maur Film

"Na rozdíl od předchozích filmů budou tentokrát stopáže různě dlouhé: od osmiminutových obrů, přes klasický pětadvacetiminutový Klobouček až po poměrně dlouhý Rozum a štěstí podle scénáře Jiřího Kubíčka," říká Vandas.

Čekání na třetí film si fimfárovští fanoušci mohou zkrátit návštěvou velké výstavy Jak se točí Fimfárum, kterou tvůrci zahájili tento týden v Poděbradech. Vystavuje kolem padesátky originálů loutek z filmů v původních dekoracích i s originály rekvizit.

Výstava také seznamuje s technologií loutkové animace a procesem vzniku animovaného filmu. "Pro školní exkurze chceme zajistit i promítání filmu v poděbradském kině a eventuální malé animátorské dílny. Výhledově plánujeme i besedy s tvůrci," podotýká Vandas.

A láká i na odhalování detailů loutek a vtípků, které jsou při zběžném promítání skoro nepostřehnutelné.

Výstava se koná v Polabském muzeu v Poděbradech od 28. listopadu do 23. března, otevřena je denně kromě pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy