Bude čtvrtý Jason Bourne? Scénář se každopádně píše

Kamil Fila Kamil Fila
13. 6. 2010 11:10
Studio má zájem, Damon a Greengrass váhají

Los Angeles - V posledních letech to patří k nejčastěji aktualizovaným a nejsledovanějším zprávám ze světa filmu. Bude pokračování Jasona Bournea, který proměnil styl akčního žánru?

Paul Greengrass a Matt Damon oficiálně prohlásili, že s agentem trpícím ztrátou paměti už po trojce skončili. Pak si podmínili, že návrat by byl možný, ale rozhodně by do něj nešli jeden bez druhého. Nicméně k pokračování nebyl žádný zásadní důvod. Jason Bourne paměť nalezl, pomstil se a žije spokojený život někoho, kdo odhalil tajnou organizaci.

Foto: Bontonfilm

Zásadní důvod pro návrat na plátna má však studio Universal. Letos se mu nedařilo - propadly velkofilmy Vlkodlak a Robin Hood, parodie MacGruber i Zelená zóna, jinak povedený společný snímek Greengrasse a Damona. Studio potřebuje zaručený hit. A tím není ani chystané pokračování comicsu Wanted či remaky hororů Věc (The Thing) a Oni (Them).

Nyní se objevily přesnější zprávy, jak to s pokračováním Bournea bude. Bude mít tradičně tajnosnubný a nevýstižný název - tentokrát Bourne Legacy (Bourneovo dědictví). Scénář píše Tony Gilroy, který stojí i za předchozími díly; minimálně v tom bude zachována kontinuita.

Gilroy navíc vlastní Oscara za scénář k dramatu Michael Clayton, které sám režíroval. Ví se rovněž, že děj filmu nebude umístěn do minulosti před ostatní filmy (tzv. prequel), ale přitom půjde o pokračování osudů Jasona Bournea poté, co zjistil svou pravou identitu (tedy sequel).

Foto: Reuters

Potíží ovšem nastává hned několik. Smlouvu zatím nepodepsal ani Damon ani Greengrass, kteří zjevně vyčkávají, jak scénář dopadne a kdykoli můžou cuknout.Bez nich však plány na natáčení padají, protože fanoušci by žádnou změnu nepřijali a film bojkotovali. Producent Frank Marshall bude mít tedy hodně práce dát dvojici dohromady.

Greengrass je momentálně angažovaný v projektu They Marched into the Sun, což je adaptace knihy Davida Maranisse zasazená do období několika říjnových dní roku 1967 za války ve Vietnamu. Pozornost je věnována dvěma událostem. První je bitva o Ong Tanh, kde američtí vojáci padli do léčky Vietcongu a utrpěli těžké ztráty nejen kvůli přesile, ale také kvůli špatně řízené dělostřelecké palbě, která pálila do vlastních řad.

Druhou paralelně sledovanou událostí je vyvrcholení protestů na univerzitě Wisconsin-Madison proti společnosti Dow Chemical, která vyráběla a dodávala napalm pro americkou armádu.

Čtěte také:
Zelená zóna říká víc než pozdní pravdu o Iráku

Původně studentská demonstrace se vymkla kontrole a byla bezpečnostními složkami násilně potlačena. Příběh sleduje účastníky obou bitev - studenty, policisty, americké i vietnamské vojáky. Američané označují sled těchto událostí jako "moment, který rozdělil národ".

Foto: Reuters
 

Další problém a nejasnost ohledně potenciálního čtvrtého Bournea je v tom, že název Bourne Legacy má kniha Erica Lustabadera, který sérii převzal po zemřelém Robertu Ludlumovi. Studio si tak sice musí zajistit práva na zfilmování, byť zároveň naznačuje, že film nebude přímou adaptací knihy.

Bourneovská trilogie z let 2002 až 2007 - jedničku režíroval Doug Liman - utržila jen v kinech téměř 950 milionů dolarů a zcela změnila styl akčního žánru. V době, kdy většina Hollywoodu byla v okouzlení zpomalenými rotujícími záběry a la Matrix, přišel Greengrass s nervním kvazidokumentárním stylem, k němuž patřilo snímání ruční kamerou.

Výsledkem byl obraz, jenž zachycuje odlidštěný a nepřehledný svět plný mocenských her a nových technologií, ale zároveň diváky až fyzicky napojuje na emoce a vypětí osamělého hlavního hrdiny, který je neustále v pohybu.

 

Právě se děje

Další zprávy