Bruce Willis překonává 16 bloků. I sebe

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 6. 2006 0:00
Recenze - Policista Willis je alkoholik a zkrachovalec. Když jde o pravdu a spravedlnost, umí pořád zabrat. Jako v thrilleru 16 bloků. Uvnitř: TRAILER

Všechno začíná v bytě, odkud zdrhne kočka vyrušená policejním vpádem. Po ní se do bytu plného mrtvol vpotácí Willisův policista Jack Mosley, který tu má hlídat, než dorazí posily.

Zabrblá cosi jako odpověď na příkaz, aby na nic nesahal, a vzápětí sáhne do kuchyňské skříňky pro whisky. Entrée předznamenává, co bude následovat; scéna pro (skoro) film noir je připravena.

Tragický ne-hrdina Jack rezignoval na možnost, že to ještě někam dotáhne, a není žádný svatoušek. Jenže okolnosti ho donutí jednat a rozhodovat se, když dostane za úkol převézt k soudu černošského zlodějíčka Eddieho. Ten má svědčit proti policistům - a proti Mosleyho kolegům, jak se ukáže brzy poté, co Eddieho málem odprásknou, zatímco Jack si odskočil do obchodu pro kapku toho vyprošťovacího alkoholu.

Eddie brebentí cosi o osudových znameních, Jack má problémy s kocovinou a z rutinního převozu se stává boj o život. Soud je sice vzdálený jen 16 bloků a k projednávání případu se musí dostat do dvou hodin.

16 bloků
16 bloků | Foto: Bioscop

Jenže v postupu jim brání všudypřítomné dopravní zácpy, ale hlavně ulice prošpikované policisty, kteří se vcelku oprávněně obávají Eddieho svědectví. Jack - nejspíš zpočátku ani sám neví proč - se stává Eddieho spojencem. Dělá sice jednu chybu za druhou, ale lepší špatný ochránce než žádný.

Místo policejního auta musí povedená dvojka jít po svých, proplétá se davy, ale dojde i na autobus. To vše ve špinavém a hlučném New Yorku, s vizuálně atraktivním polosvětem činžáků i čínských uliček plných popelnic.

Pokud to pořád není jasné, pak krimi thriller klasika Richarda Donnera, režiséra čtyř dílů Smrtonosné zbraně, je vynikající ukázkou žánru.

16 bloků
16 bloků | Foto: Bioscop

Od skvělé hudby a kamery akcentující ony noir odstíny přes výborné obsazení až po skvěle rozdané charaktery a napětí, jež graduje, jak se zkracuje dvouhodinová lhůta. Film běží takřka v reálném čase, 16 bloků je pro diváky stejně vzdálených jako pro Jacka a Eddieho.

Jako bonus nabízí film i vtip. Třeba když dvojice najde azyl u starého Číňana: Eddie tu zavede řeč na problematiku dětských dortů s Pokémony, zatímco za dveřmi už číhá smečka policistů pod vedením hlavního padoucha Franka.

Toho hraje David Morse, ale filmu vládnou především Bruce Willis a hiphopový zpěvák Mos Def coby Eddie. Užvaněný lapka je Willisovi zdatným protivníkem i spojencem. Nakřáplým hlasem remcá ze zadního sedadla vozu a jeho otevřenost mu kupodivu získává přátele - zmíněného Číňana, malou holčičku z autobusu i diváky.

16 bloků
16 bloků | Foto: Bioscop

O ty jistě nebude mít nouzi ani Willis s tváří chronického alkoholika, šedavou barvou pleti a krví podlitýma očima. Někdejší policista John McLane se po několika nepříliš povedených rolích s postupujícím věkem a s chutí přehrává do rolí sympatických zkrachovalců ošlehaných životem.

Efektní výbuchy čehokoliv mění za tlumené exploze napětí vyplývajícího spíše z postavy než ze smrtonosné akce, ale to vůbec neznamená, že se budete nudit.

16 bloků (16 Blocks), USA 2005. Scénář Richard Wenk, režie Richard Donner, kamera Glen MacPherson, hudba Klaus Badelt, hrají Bruce Willis, Mos Def, David Morse a další. 105 minut, distribuce Bioscop.

 

Právě se děje

Další zprávy