Bruce Willis by už potřeboval Náhradníka

Kamil Fila Kamil Fila, kf
28. 9. 2009 15:00
Jeho nová akční sci-fi si nevede moc dobře
Foto: Pavel Kroulík

Los Angeles - V amerických kinech bylo o uplynulém víkendu relativně mrtvo. Neurodil se žádný velký hit a Hollywood si jen potvrdil, že akční hvězdy patří do výslužby. Nový snímek s Brucem Willisem Náhradníci (Surrogates), který (bez nákladů na reklamu) přišel na 80 milionů dolarů, utržil od čtvrtka do neděle ve 2950 kinech jen 15 milionů. Nedostihl tak ani animák z minulého týdne Zataženo, místy trakaře, který získal dalších 24,5 milionu.

Poslední hity měl Willis se Smrtonosnou pastí 4 (2007) a Sin City (2005) -  od té doby, ale také mezitím a dlouho předtím se potácí v krizi. Futuristická sci-fi o tom, že si lidé kvůli bezpečnosti nechají vyrobit robotické náhradníky, na něž jsou napojeni přes počítačovou síť, se podle dostupných zdrojů nejvíc líbí divákům a divačkám pod osmnáct,  kteří ale netvoří většinu publika. Naopak hlavní  cílová skupina třicátníků a čtyřicátníků, kteří na willisovkách vyrostli, hodnotí film nejhůř.

Foto: Aktuálně.cz

To, že Náhradníci budou průšvih, signalizovalo už to, že nebyli promítáni s patřičným předstihem pro recenzenty a byl vydán doslovný příkaz, aby se před premiérou žádná recenze neobjevila v tisku. Nyní, po premiéře je asi jen třetina ohlasů kladných.

Většinou se novináři ptají, proč má dějově komplikovaný snímek líčící vizi budoucnosti jen 85 minut (zřejmě se hodně stříhalo) a proč Willisův robotický náhradník má tak strašnou blond patku. Většina článků se shoduje v tom, že Náhradníci jsou studený neživotný film, jenž se bere příliš vážně; chybí mu emoce i logika, jeho tempo není nijak energické a promarnila se tu šance být skvělou scifistickou metaforou.

Čtěte také:
Megan Fox není podle diváků tak sexy jako masové koule
Bruce Willis bude pátrat, kdo zabíjí jeho dvojníky

Jak napsal J. R. Jones pro Chicago Leader, "premisa tohoto sci-fi akčňáku dává smysl tak čtyři vteřiny, než se začnete divit, proč by se všichni lidi na planetě nechali připojit a nechali se zastupovat androidy".

Liam Lacey z Globe and Mail se také sarkasticky ptá: "Znějí herci tak roboticky, protože hrají dobře roboty, nebo hrají špatně lidi? A nenapsal jejich dialogy náhodou stroj? Pokud ano, mohli bychom poprosit o jeho upgrade?"

Ještě hůř na tom je druhá novinka, remake oscarového muzikálu Sláva (Fame), u níž si většina recenzentů jen povzdychne "shame" (hanba). Film za 18 milionů dolarů utržil přes víkend milionů deset a nastřádal je hlavně od náctiletých slečen, které si sní svůj sen o slávě.

Foto: Aktuálně.cz

Že projekt nemůže dopadnout dobře, napovídalo už jméno režiséra Kevina Tancharoena, který stojí za klipy Britney Spears a strašlivým seriálem Twentyfourseven. Ostatně i nová Fame působí spíš jako pilot nějakého seriálu, ale ne plnohodnotný celovečerák do kin.

Britský deník Sun napsal, že jde o "filmový ekvivalent America´s Got Talent, ale bohužel v něm není žádný Simon Cowell ani červený bzučák".

Americký recenzent Pete Hammon z magazínu Back Stage pak poznamenal, že "účastníci tohoto castingu by pravděpodobně ani neprošli prvním týdnem v American Idol". Robert Levin ze stránky Film School Rejects dodal, že nová verze Fame "v žádném případě není přesným obrazem života v umělecké škole, ale je to jen gigantické MTV představení".

Jak předvídá Stephen Cole z Globe and Mail, "z nových šesti písní nezanechá žádný dopad, a bude ráda, když skončí aspoň jako vyzvánění v mobilu".

Nejhůře na tom ale každopádně je poslední novinka týdne, sci-fi horor Pandorum, jenž přišel na 40 milionů a utržil 4,4 milionu. Jde o první velký film německého režiséra Christiana Alvarta, jehož jistil producent Paul W. S. Anderson.

Právě Andersonovy filmy Horizont události a Resident Evil připomíná Pandorum nejvíc. Recenzenti zmiňují i tituly jako Kostka, Battlestar Galactica či Serenity, případně starého Vetřelce. Klaustrofobický a vůči lidstvu cynický snímek plný mytologické symboliky je prý ale podle shody většiny názorů příliš neoriginální odvozenina.

 

Právě se děje

Další zprávy