Brownovy šifry z Pekla zamíří na plátna kin o rok později

Kultura Kultura
27. 8. 2014 17:38
Třetí adaptaci thrillerů Dana Browna natočí Tom Hanks s Ronem Howardem. Do kin zamíří zřejmě nová "langdonovka" v roce 2016.
Robert Langdon (Tom Hanks) ve filmu Andělé a démoni.
Robert Langdon (Tom Hanks) ve filmu Andělé a démoni. | Foto: Reuters

Praha - Původně měl třetí společný titul režiséra Rona Howarda a herce Toma Hankse v roli symbolologa Roberta Langdona doputovat na plátna kin příští rok v prosinci.

Jenže datum začátku natáčení, které se mělo letos odehrát v Itálii, bylo o rok odloženo, takže nyní už je skoro jasné, že Inferno s tradičním hrdinou populárních mystických-naučných thrillerů Dana Browna potěší své fanoušky zřejmě nejdříve v prosinci 2016.

Adaptace zatím poslední knihy jednoho z nejúspěšnějších současných bestselleristů bude následovat úspěšný titul Šifra mistra Leonarda (2006) a už o něco méně úspěšné Anděle a démony (2009). A to ještě mají v Sony Pictures v zásobě další Brownovu knihu Ztracený symbol, jejíž přípravy pro zfilmování ovšem (i kvůli Infernu) zatím skončily v nedohlednu.

Příběh je jako vždy u Dana Browna vázán na některé z klasických děl světové literatury, na jehož pozadí se dá rozehrát mystická hra s hermetickými symboly.

Tentokrát má Robert Langdon poněkud problém, když se probere na nemocničním lůžku se střelným poraněním hlavy a nemůže si vzpomenout na posledních šestatřicet hodin. Co dělá ve Florencii? Kdo ho chce zabít? Proč má jeho sako najednou tajnou kapsičku? Než dostane odpověď byť na jednu jedinou otázku, musí prchat spolu s mladou lékařkou Siennou Brooksovou před neznámou vražedkyní... a pak i před vlastní vládou.

Florencie je sama o sobě velmi fotogenickou a navíc historií a tedy i záhadami prostoupenou destinací. Pro děj Brownových bestsellerů je jako stvořená i díky zálibě renesančního rodu Medicejských v hermetismu a umění. A v neposlední řadě tam žil i Dante Alighieri, jehož básnická skladba Božská komedie je přímo koncentrátem šifer, které začne Langdon rozplétat, aby zachránil lidstvo před šíleným vědcem, který je chce zlikvidovat pomocí zákeřného viru a sám už spáchal sebevraždu...

"Hlavní zádrhel Inferna spočívá v konceptu celé série. Langdon neustále prchá, především s lepou děvou po boku, a to tak, že i Bourne by se zadýchal. V jeho patách jsou zabijáci, policisté i florentští holubi, úniků na poslední chvíli dvanáct do tuctu... a přesto ejhle, vždy se najde čas zastavit před nějakým tím klasickým dílem světového umění a vypotit „učenou" přednášku. Podesáté už celkem směšné," napsal v recenzi Brownovy knihy na Aktuálně.cz Boris Hokr.

Můžou Sony Pictures potřetí nabídnout světovým kinům rentabilní "langdonovku"? Na odpověď si musíme počkat do zimy 2016.

Šifra mistra Leonarda vynesla ve světě společnosti Sony 758 milionů dolarů (15 miliard korun), zatímco Andělé a démoni "jen" 486 milionů dolarů (9,6 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy