Bond zaútočil na britská kina. Slavnostní premiéry se zúčastnil i princ William s Kate

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 10. 2015 22:32
Bondovka s názvem Spectre přichází do britských kin. Nejnovější díl slavné série měl ostrovní premiéru právě v pondělí 26. října. Slavnostního promítání v londýnské Royal Albert Hall se zúčastnil i princ William s manželkou Kate a princ Harry. Česká premiéra je naplánována na 6. listopadu.
Daniel Craig
Daniel Craig | Foto: Columbia Pictures

Londýn - Tisíce fanoušků se dnes večer v Británii vypravily na premiéru napjatě očekávané bondovky s pořadovým číslem 24, a to téměř tři roky poté, co se v kinech objevil dosud poslední díl kultovní filmové série o agentovi 007.

V hlavní roli snímku Spectre je opět Daniel Craig, kterému jako jeho protivník tentokrát sekunduje Christopher Waltz. Oba se spolu s dalšími členy filmového štábu zúčastnili slavnostní premiéry v londýnské Royal Albert Hall, kam mimo jiné zavítal i princ William s manželkou Kate a princ Harry.

Milovníci Bonda mimo Británii si ale musejí na další osudy svého hrdiny ještě počkat: v Česku je premiéra naplánovaná až na 5. listopad, ve Spojených státech ještě o den déle.

"Netrpělivě čekám, až lidé film uvidí. Moc nerad se vidím na plátně, ale Jamese Bonda hraji hrozně rád," řekl při příchodu Craig. Oblečen v tmavém smokingu pak rozdával autogramy a pózoval fanouškům u červeného koberce vedoucího k prestižnímu sálu.

"Být součástí takové tradice je neuvěřitelné," svěřila se novinářům Monica Bellucciová, která se ve svých 51 letech stala nejstarší bondgirl celé série. "Je to sen, který se stává skutečností," prohlásila ke své účasti v bondovce 30letá Lea Seydouxová, představitelka jedné z nových bondgirls, která si pro premiéru zvolila třpytivě zlatavou robu s volnými zády. Na premiéře nechyběli ani držitel dvou Oscarů Waltz a další hvězdy snímku včetně jeho režiséra Sama Mendese.

Film Spectre je jednou z nejočekávanějších premiér letošního roku. Předchozí bondovka Skyfall, která zbourala dosavadní klišé o nezranitelném agentovi a ukázala Bonda v jeho slabé chvilce, dosáhla na rekordní tržby přes miliardu dolarů.

Kasovním trhákem se zřejmě stane i pokračování série, v němž se poprvé po dvaceti letech v roli Bondovy šéfky "M" neobjeví Judi Dench, ale její nástupce Ralph Fiennes. Pro 47letého Craiga bude naopak Spectre už čtvrtým vtělením do kůže agenta, jehož před ním ztvárnili Pierce Brosnan, Timothy Dalton, Roger Moore, George Lazenby a Sean Connery.

Velkolepé prostředí Royal Albert Hall hostilo premiéru bondovky už v roce 2012 - tehdy se po červeném koberci prošel i princ Charles s manželkou Camillou. Tentokrát tu královskou rodinu zastupovala mladší generace, tedy princové William a Harry a také vévodkyně z Cambridge. Kromě nich se v sále objevil i režisér Sam Mendes či představitelky trojice Bondových osudových žen - Léa Seydoux, Monica Bellucci a Naomie Harris.

Očekávání posilovali filmoví kritici: ti už předem pěli na Spectre chválu a tvrdí, že jde o stylový návrat k bondovské klasice. "Bond a Daniel Craig jsou zpátky v neuvěřitelně vzrušujícím, působivém, téměř operně gradovaném dobrodružství agenta 007," slibuje recenzent listu The Guardian Peter Bradshaw.

Velkolepé vyznění si producenti pokusili zajistit velkolepým rozpočtem: film údajně stál téměř 300 milionů eur (asi osm miliard korun), natáčelo se v Římě, v Mexiku, v rakouských Alpách či v Maroku a diváky mají opět ohromit nejrůznější technické "vychytávky" a samozřejmě i luxusní automobily. Už předem si proto lze vsadit, že směs filmové akce, suchého humoru, napětí a elegance agenta s povolením zabíjet bude fungovat i po čtyřiadvacáté.

Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy