Britské komedie řvou v Hradišti

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 12. 2006 10:30
Praha - Po předloňském tématu britského divadla a loňské hudbě přišel letos na řadu v Uherském Hradišti britský humor.
Myš, která řvala
Myš, která řvala | Foto: Aktuálně.cz

Komedie Myš, která řvala Jacka Arnolda zahájila letošní Britský seminář, který na podzim už tradičně pořádá Asociace českých filmových klubů (AČFK) v Uherském Hradišti. "Britské komedie jsou zřejmě to nejlepší, co v oblasti humoru na světě vzniklo," říká k letošnímu tématu Jiří Králík, zároveň hlava Projektu 100 a Letní filmové školy.

Tristram Shandy
Tristram Shandy | Foto: Aktuálně.cz

K vidění bude hodně slavných kousků: Pět lupičů a stará dáma, Liga gentlemanů, Tom Jones, Ryba zvaná Wanda, Do naha! Či skvělý snímek Tristram Shandy, uvedený už letos na festivalu v Karlových Varech. Celkem se tu představí třicítka celovečerních filmů, krom klasických britských komedií i nejslavnější britské sitcomy.

Po loňském první sérii bude letos následovat promítání dalších dvou sérií z projektu Antenna.uk, jenž představuje nejlepší britské videklipy. V letošním výběru je například Believe od Chemical Brothers či False Flags od Massive Attack.

Na britském semináři ale nepůjde jen o Británii. Předpremiéru tu budou mít i čtyři čínské filmy, které AČFK dává do kin příští týden Cesta domů, Horská hlídka, Nikdo nesmí chybět a Šanghajské sny.

Taxidermia
Taxidermia | Foto: Aktuálně.cz

Na Britském semináři jsou také tradičně uváděny v předpremiéře nové filmy z Projektu 100, mapujícího to nejlepší ze světové i české kinematografie.

V čerstvé kolekci deseti snímků je čínská Cesta domů, Cléo od 5 do 7 Agnes Vardové, Kubrickův Mechanický pomeranč, Hitchocockův Na sever severozápadní linkou, Tarkovského Zrcadlo, western Pat Garret a Billy The Kid, maďarská Taxidermie, Třetí muž, letošní vítěz Oscara, africký snímek Tsotsi, ale i letošní vítěz z Cannes, Loachův Zvedá se vítr

Hvězdné filmy v Hradišti mají, ale hvězdné hosty nečekají: "Původně měl přijet Terry Jones, ale nakonec odřekl," říká Králík. Letos se prý přesto očekává hojná divácká účast, původní limit 600 účastníků prý už byl překročen.

Britský seminář pořádá AČFK ve spolupráci s Britskou radou do do 3. prosince. 

 

Právě se děje

Další zprávy