Britové to Blairovi nedarují. Ani po rezignaci

kul, ČTK
2. 5. 2007 13:00
Do kin na ostrovech se chystá "výzva do zbraně"
Foto: Reuters

Londýn - Tony Blair se po deseti letech v čele vlády už možná těší na klidné dny v politickém důchodu, který má podle všeho za rohem. Britští filmaři mu ale nechtějí dát vydechnout.

Už v červnu se v ostrovních  kinech objeví dokumentární film Taking Liberties, jehož poselstvím je kritika bezprecedentního omezování občanských svobod, k němuž podle tvůrců za Blairovy vlády docházelo.

Blair už tou dobou s největší pravděpodobností bude mimo úřad, neboť se všeobecně očekává, že nejpozději v polovině tohoto měsíce předá moc dosavadnímu ministrovi financí Gordonu Brownovi. Je však více než jisté, že obrázek, který o jeho působení v čele vlády vytváří tento film, se mu líbit nebude.

Snímek si prý nedělá nárok na to, že podává vyvážený pohled na roky Blairova vládnutí. Naopak, hodně oslovených komentátorů patří ke známým kritikům britského lídra, jehož popularitu vážně poškodilo rozhodnutí podpořit americkou invazi do Iráku v roce 2003.

Režisér Chris Atkins ale doufá, že osobní příběhy Britů postižených Blairovou politikou najdou odezvu u veřejnosti. "Říkáme věci, které hlasatelé nesmějí dělat, a zcela nestydatě Blairovi nadáváme," prohlašuje.

Taking Liberties ale podle něho není ani kopií protibushovského filmu Fahrenheit 9/11. Asi by ale přivítal, kdyby stejně jako dokument Michaela ukázal jedno: politický film může vydělávat peníze. Fahrenheit 9/11 byl sice kritizován za překrucování pravdy jako ostatní Mooreovy snímky,  ale stal se nejúspěšnějším americkým dokumentárním filmem všech dob a jen v kinech vydělal přes 220 milionů dolarů.

Film Taking Liberties si vybírá některá z nejkontroverznějších rozhodnutí Blairovy vlády: týkají se mimo jiné války v Iráku, jeho přístupu k americké vojenské základně na Guantánamu a omezování pouličních protestů. V tom má Taking Liberties blízko i k dalšímu britskému snímku - Winterbottomově Cestě na Guantánamo.

Jeden z příběhů se věnuje osudu libyjského uprchlíka, který v roce 1986 utekl do Británie a požádal tam o občanství. Britské ministerstvo zahraničí ale odmítlo zasáhnout v jeho prospěch i přesto, že tvrdil, že pokud bude vrácen do Libye, bude jeho život ohrožen.

"Film jde dále, není jen o občanských svobodách, je o morálce. Byly silné důkazy, že Libyjec je nevinný, a vrátit ho do Libye je jako hodit ho lvům," prohlašuje jeho právník Stafford Smith v dokumentu.

Atkins tvrdí, že kvůli natočení filmu musel on i jeho tým "krást, půjčovat si a žebrat". Jako soundtrack k filmu použil hudbu několika britských skupin, které dřív byly Balirovými příznivci  - Oasis, Radiohead nebo Stranglers.

"Je to výzva do zbraně. Záměrně jsme jeho uvedení pozdrželi na měsíc Blairova odchodu z funkce," vzkazuje režisér. Očekává se, že Blair předá v příštích měsících úřad ministru financí Gordonu Brownovi. "I když Blair opustí Downing Street, nepřestaneme se zajímat o občanské svobody. Stejně tak ostřížím zrakem budeme sledovat pana Browna."

 

Právě se děje

Další zprávy