Britové chválí film Anthropoid. Není to Hollywood a Jamie Dornan je skvělý, píší kritici

ČTK ČTK
9. 9. 2016 12:26
Britsko-český snímek, který po srpnové premiéře v Londýně přichází do kin ve Spojeném království, netrpí podle recenzí hollywoodskou opulentní chválou mimořádného činu, což mu jde jedině k duhu.
Anthropoid - trailer | Video: LD Entertainment

Jako napínavý a závratný hodnotí britští kritici film Anthropoid o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, který měl premiéru v Londýně a míří do britských kin.  

"Materiál, ze kterého vychází, je tak bohatý a jeho ústřední hráči natolik hrdinští, že není třeba uchylovat se k senzacechtivosti," napsal deník The Daily Telegraph. Ten dále kladně hodnotí fakt, že drama Seana Ellise nemá příchuť některých hollywoodských válečných filmů, ve kterých režiséři žonglují s historickými fakty a emocemi.

"Pokus o atentát a následná přestřelka přijde až v závěru filmu, ale ani úvodní scény nejsou prosté dramatu. Praha se hemží nacistickými donašeči a každý pohled stranou, každé zaťukání na dveře vás nutí zadržet dech," zdůraznil The Daily Telegraph. Líbí se mu i zakomponování historických záběrů Heydricha a příležitostné sklony k dokumentarismu, což do kinosálu nevnáší nudu, ale díky dotekům reálna jen zrychluje srdeční pulz.

The Daily Telegraph obzvláště chválí herecký výkon Jamieho Dornana, hlavní postavy kritiky odsuzovaného filmu Padesát odstínů šedi. Nyní Dornan v postavě hrdinského výsadkáře Jana Kubiše prokázal, že má na větší role než takové, jejichž součástí je erotický výprask.

Čtyři z pěti hvězdiček udělil filmu stejně jako The Daily Telegraph také list The Guardian. Ten v úvodu připomíná, že nacistům se hrdinně postavila podzemní hnutí i v jiných zemích než jen ve Francii, jejíž odboj La Résistance je všeobecně známý. "Nejpůsobivějšího výsledku dosáhli čeští odbojáři," dodal list s tím, že po atentátu na pražského řezníka, jak se Heydrichovi říkalo, následovaly brutální represálie v podobě vyhlazení celých vesnic.

"Tento napínavý a klaustrofobický thriller režiséra a spoluautora scénáře Seana Ellise znovu představuje operaci Anthropoid, což byl kódový název, a přinutil mě sedět na kraji sedačky," napsal recenzent Peter Bradshaw v listu The Guardian s tím, že vyčerpávající a krutý závěr ho naopak vedl k tomu, aby se v křesle opřel a přikrčil. "Inteligentní, tvrdý a poutavý film," dodal.

O něco horší hodnocení, tři z pěti hvězdiček, udělil deník Financial Times. Podle něho první dvě třetiny filmu, který se věnuje přípravám akce či tichým romancím mezi výsadkáři a dvěma ženami, z nichž jednu ztvárnila česká herečka Aňa Geislerová, mohou na diváka působit nervózně.

"Pak, v závěrečné půlhodině, to nabírá na obrátkách," míní kritik. Boj mezi výsadkáři, kteří se ukrývali v kostelní kryptě, a nacisty pak popsal jako závratný od prvního do posledního okamžiku, že to diváky nutí lapat po dechu.

Tři hvězdičky věnoval britsko-českému počinu i deník The Independent. "Pro britské filmaře se zdá být zvláštní, když vyprávějí typicky český příběh. České postavy hovoří anglicky s východoevropským přízvukem. Obraz Prahy 40. let je úchvatný. Barvy jsou pobledlé, což dává filmu nádech filmového týdeníku," napsal.

The Independent si rovněž povšimnul propletení romance Kubiše a jeho společníka Jozefa Gabčíka se dvěma pražskými dívkami. "Ty ženy vědí o zbraních víc než oni (Gabčík s Kubišem) a jsou stejně statečné jako oni," dodal.

Zajímavostí je, že Financial Times či The Daily Telegraph píší o místě úkrytu a posledního bojiště výsadkářů jako o kostele svatého Karla Boromejského, který ale jako římskokatolický svatostánek přestal fungovat na konci 18. století. Chrám byl 28. září 1935 vysvěcen na pravoslavnou katedrálu svatých Cyrila a Metoděje.

Česká distribuční premiéra proběhne 28. září.

 

Právě se děje

Další zprávy