Bravurní Karel Roden přichází jako Hlídač č. 47

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 11. 2008 7:30
Nový film Filipa Renče neplatil Dalík, ale koncesionáři

Praha - Za týden vstoupí do kin po 10 letech první film, který vznikl výhradně v produkci České televize. „Takže tady uvidíte, na co vaše koncesionářské poplatky jdou," zažertoval moderátor Jakub Železný před novinářskou projekcí snímku Hlídač č. 47.

Jeho režisérem je Filip Renč, který už letos uvedl do kin nijak valně přijaté akční drama Na vlastní nebezpečí. Z divokých peřejí s ním ke kvalitnější historické látce podle románu Josefa Kopty sběhli i herci Václav Jiráček a Lucia Šipošová.

Ve filmu ale stojí notně ve stínu hlavní star. Titulního hlídače Josefa Doušu, který ve filmu odhaluje nevěru své manželky s místním hrobníkem a svádí boj s vlastním osudem, ztvárnil s bravurou sobě vlastní Karel Roden.

„Líbilo se mi, že to je ucelená role, neměl jsem zatím moc takových," říká Roden. „Byla dramatická a složitá, je příjemné, když člověk jako herec má co řešit."

Pro Renče šlo o první adaptaci historické látky, práci na filmu si ale pochvaluje - stejně jako všichni herci.

Natáčení v mínus 10 stupních mělo sice svá úskalí, ani Roden si ale nestěžuje „Hezky se o mě starali, vždycky jsem se mohl schovat do tepla, nevybavuju si, že bych nějak zvlášť trpěl."

Česká televize byla naposledy hlavním producentem v případě filmu Hanele Karla Kachyni, od té doby se na řadě snímků podílela jen koprodukčně. Mezi partnery filmu Hlídač č. 47 figurují i České dráhy.

Ty obohatily i rozpočet předchozího Renčova filmu, v němž se také v epizodní roli objevil Marek Dalík, který Renčovi pomáhal se sháněním peněz.

"On má dobré kontakty na lidi a podnikatele, tak mi pomohl," řekl tehdy Renč. „Nehledejte v tom nic jiného, já nejsem úzce propojen s žádnou politickou stranou." Tentokrát už Dalíkovi Renč v titulcích neděkuje.

Film vznikl podle televizní dramatizace scénáře Eduarda Vernera, který pro filmové plátno přepsal Renč spolu s televizním režisérem Zdeňkem Zelenkou.

Hlídač č. 47
Hlídač č. 47 | Foto: Falcon

„V televizních podmínkách bychom na ten film peníze nesehnali," vysvětluje šéfdramaturg Jiří Hubač, proč se ČT rozhodla vrátit k staré praxi producentství českých filmů.

Snímek televize natáčela v Krušných horách velkoryse na širokoúhlý materiál Cinemascope. „Přistupovali jsme k tomu odpovědně, s filmovým přístupem," říká šéfproducent ČT Jaroslav Kučera.

Veřejnoprávní stanice si slibuje od filmu i komerční úspěch. „Je to látka umělecká, ale komerční potenciál tam určitě je," říká Hubač.

Ani Renč o úspěchu nepochybuje. „Snažil jsem se ho natočit dynamicky, a tak mladým divákům přiblížit jeden z nejlepších českých románů 20. let. Všechny své filmy točím pro mladé," prohlašuje "Vím, že do kina chodí především mladí lidé. Ale snad tam nechodí jen na Shreky nebo Rockyho."

Do distribuce film vstoupí příští čtvrtek v 25 kopiích, producent sní také o festivalech; Toronto, Sundance a Berlín už ostatně projevily zájem.

„Myslím si, že může fungovat i mezinárodně," věří Kučera. Rozpočet podle něj nepřesáhl 30 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy