Bratři Coenové povedou porotu festivalu v Cannes

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 1. 2015 12:37
Nejprestižnější světový festival bude mít poprvé v historii dva předsedy poroty.
Joel a Ethan Coenovi v Cannes v roce 2013, kdy měli v soutěži snímek V nitru Llewyna Davise.
Joel a Ethan Coenovi v Cannes v roce 2013, kdy měli v soutěži snímek V nitru Llewyna Davise. | Foto: Reuters

Cannes - Bratrská dvojice amerických filmařů Ethan a Joel Coenové bude předsedat hlavní porotě na letošním 68. mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Porota tak bude mít poprvé v dějinách této prestižní soutěžní přehlídky dva předsedy.

Sedmapadesátiletý Ethan a šedesátiletý Joel společně píšou scénáře, režírují a produkují filmy. Mezi nimi jsou rovněž oceňovaná díla jako je Zbytečná krutost, Barton Fink, Big Lebowski nebo Muž, který nebyl. Společně vlastní šest Oscarů za snímky Fargo a Tahle země není pro starý.

"Jako vždy vítáme příležitost zhlédnout filmy z celého světa. Cannes je je pro nás důležitý festival od samého počátku naší kariéry," uvedli v prohlášení Coenové, jejichž Barton Fink v roce 1991 v Cannes získal hlavní ocenění Zlatou palmu a předloni snímek V nitru Llewyna Davise Velkou cenu poroty.

Filmový festival v Cannes se letos uskuteční od 13. do 24. května. Seznam filmů v oficiálním výběru a jména dalších členů poroty budou zveřejněny v polovině dubna.

Letošní přehlídka filmů na francouzské Riviéře bude ve znamení oslav 120. výročí vynálezu kinematografu bratry Louisem a Augustem Lumiéreovými.

 

Právě se děje

Další zprávy