Brad Pitt může získat prvního Oscara. Kariéru mu zachránil Tarantinův film

Reuters Kultura ČTK Reuters, Kultura, ČTK
14. 1. 2020 13:48
Americký herec Brad Pitt si v pondělí vysloužil nominaci na cenu Oscar za roli šarmantního kaskadéra, kterého ztvárnil v Tenkrát v Hollywoodu, loňském letním filmu Quentina Tarantina vyznávajícím lásku starému Hollywoodu. Herec tak stvrdil svůj návrat do popředí showbyznysu.
Brad Pitt ve filmu Tenkrát v Hollywoodu.
Brad Pitt ve filmu Tenkrát v Hollywoodu. | Foto: Sony Pictures Entertainment

Šestapadesátiletý Brad Pitt ještě Oscara za herectví nikdy nezískal, přestože ve filmech účinkuje 30 let a na cenu byl již třikrát nominován. Teď je favoritem na zisk sošky za nejlepší výkon ve vedlejší roli, míní američtí kritici.

Brad Pitt se Zlatým glóbem za herecký výkon v Tenkrát v Hollywoodu.
Brad Pitt se Zlatým glóbem za herecký výkon v Tenkrát v Hollywoodu. | Foto: ČTK/AP

Za postavu Cliffa Bootha, kaskadéra pracujícího pro stagnujícího herce televizních westernů z 60. let minulého století, kterého ztvárnil Leonardo DiCaprio, již Pitt minulý týden získal Zlatý glóbus a nominaci na Cenu Sdružení filmových a televizních herců.

Pittovo angažmá ve snímku Quentina Tarantina označuje časopis Hollywood Reporter za skvělé kariérní rozhodnutí. Britský deník Sunday Times vloni napsal, že vyzrálý Pitt je ozdobou filmu.

Na sociálních sítích se mezi fanoušky šířily fotografie ze scény, ve které Pitt svlečený do půl těla opravuje anténu na střeše hollywoodského domu.

Zdánlivá banalita změnila to, jak je herec v Hollywoodu vnímán. Média se o něj poslední dobou víc zajímala v souvislosti s jeho osobním životem. V letech 2000 až 2005 byl Pitt ženatý nejprve s herečkou ze seriálu Přátelé Jennifer Anistonovou, jednou z nejpopulárnějších amerických celebrit, a mezi roky 2014 a 2019 pak se svou druhou ženou Angelinou Jolie. S tou má šest dětí včetně tří adoptovaných, synů Maddoxe z Kambodže a Paxe z Vietnamu a dcery Zahary z Etiopie.

Bulvární média začala páru přezdívat Brangelina, podle kombinace jejich křestních jmen.

Jenže právě rozchod s Angelinou Jolie způsobil, že Pitt se médií začal stranit. Od roku 2016 manželé přes dva roky vedli právní spor o to, zda budou všechny děti svěřeny do péče Angeliny Jolie. V průběhu přelíčení zazněla nařčení ze zneužívání, alkoholismu i používání drog.

Brad Pitt, když ve filmu Tenkrát v Hollywoodu opravuje anténu na střeše. | Video: Columbia Pictures

Sám Pitt před třemi roky v rozhovoru přiznal, že má silný návyk na marihuanu a že se mu pití alkoholu vymklo z rukou. Od rozchodu s Angelinou Jolie však přestal a vyhledal léčbu, jak vypověděl. Z obvinění z násilí vůči patnáctiletému synovi pak Pitta zprostil americký Federální úřad pro vyšetřování.

V listopadu 2018 se bývalí manželé před soudem dohodli, jak budou o děti pečovat.

Brad Pitt se svou exmanželkou Angelinou Jolie.
Brad Pitt se svou exmanželkou Angelinou Jolie. | Foto: ČTK/ZUMA

V těchto letech také herec jen zřídka slavil úspěch ve filmu. Roku 2016 účinkoval v dramatu z druhé světové války Spojenci, zasazeném do historické Casablanky. Před třemi lety pak byl hvězdou satirického snímku War Machine, volně inspirovaného knihou o americkém generálovi působícím v Afghánistánu Stanleym McChrystalovi. Ani jeden film u kritiků nezabodoval.

Teprve vloni se karta obrátila a recenzenti si Pitta opět nemohou vynachválit. Hned po Tenkrát v Hollywoodu zaznamenal další úspěch se všeobecně vstřícně přijatým sci-fi dramatem Ad Astra, kde účinkuje po boku Tommyho Leea Jonese.

Proměnu toho, jak je Pitt vnímán, ilustruje titulek článku na ženském webu Cosmopolitan.com, který se jmenoval "Konečně je naprosto v pořádku být úplně posedlý Bradem Pittem".

Modrooký blonďák pravidelně zařazovaný mezi nejpřitažlivější muže Hollywoodu Brad Pitt patří k nejžádanějším americkým hercům. Od poloviny osmdesátých let se objevoval v televizních seriálech typu Dallas, první výraznější roli dostal roku 1991 v dramatu Ridleyho Scotta Thelma a Louise.

Brad Pitt roku 1991 v dramatu Ridleyho Scotta Thelma a Louise. | Video: Metro-Goldwyn-Mayer

Atraktivní image pohledného romantického hrdiny s rozervaným nitrem mu přinesly dva snímky z roku 1994, nejprve Interview s upírem a posléze Legenda o vášni.

Tento obraz však Pitt naboural následným sci-fi režiséra Terryho Gilliama nazvaným 12 opic, kde ztvárnil hyperaktivního pomatence tak přesvědčivě, až si vysloužil nominaci na Oscara a Zlatý glóbus.

Dále hrál třeba v kriminálním dramatu Sedm od Davida Finchera, s nímž pak spolupracoval ještě na filmech Klub rváčů (1999) a Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2009). Za něj byl podruhé nominován na Oscara.

Kromě toho Pitt účinkoval ve filmech Sedm let v Tibetu, velkorozpočtových snímcích Troja a trilogii Dannyho parťáci nebo v díle bratrů Coenových Po přečtení spalte. S režisérem Quentinem Tarantinem prvně spolupracoval na Hanebných panchartech.

Brad Pitt ve filmu bratří Coenů Po přečtení spalte. | Video: Focus Features

Dnes se Pitt kromě filmů zajímá o architekturu a věnuje se charitě. Od roku 2006 funguje jeho produkční společnost Plan B, která financovala například drama Martina Scorseseho Skrytá identita, film Terrence Malicka Strom života nebo historických 12 let v řetězech. Právě za ně jako jeden z producentů Pitt obdržel svého dosud jediného Oscara. Ve snímku měl kromě toho vedlejší hereckou roli.

Pitt firmu Plan B založil se svou první ženou Jennifer Anistonovou a dnes již nežijícím producentem Bradem Greyem. Dnes je Pitt jejím jediným vlastníkem.

"Fakt, že jsem otcem, změnil nejen můj přístup k práci, změnil naprosto všechno, převrátil mi žebříček hodnot. Léta jsem žil jako egoista, jenž se soustřeďuje jen sám na sebe a na své problémy. Ale od té doby, co se můžu starat i o někoho jiného, se mi svým způsobem strašně ulevilo," řekl před sedmi lety, když slavil padesátiny.

Brad Pitt se narodil 18. prosince 1963 v americkém státě Oklahoma jako nejstarší ze tří dětí ve věřící rodině. Vyrostl ale ve Springfieldu v Missouri, kde měl jeho otec dopravní firmu.

Po nedokončeném studiu žurnalistiky začal Pitt navštěvovat kurzy herectví, na které si vydělával prodejem zmrzliny, hlídáním parkoviště a reklamou.

 

Právě se děje

Další zprávy