Bourne bez Bournea? Přežít zkusí tentokrát Aaron Cross

Jan Gregor Jan Gregor
3. 8. 2012 11:56
Čtvrtý díl bourneovské série představuje zbrusu nového hrdinu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vypadá docela jako Bourne, umí bojovat jako Bourne a tajné služby mu jdou po krku zrovna tak jako Jasonu Bourneovi. Je hlavním hrdinou čtvrtého dílu bourneovské série s názvem Bourneův odkaz. Kvízová otázka pro přítele na telefonu: Kdo je to? Odpověď zní Aaron Cross - nový akční hrdina pro toto léto a v případě úspěchu i pro další díly špionážní franšízy.

Podaří se Jeremy Rennerovi nahradit Matta Damona a novému režisérovi Tony Gilroyovi působivý styl Paula Greengrasse, který svým ultrarychlým střihem a viscerálním snímáním redefinoval akční špionážní zábavu pro nové milénium? Studio Universal Pictures věří, že ano.

Foto: Aktuálně.cz

Nové výzvy

Trojka s názvem Bourneovo ultimátum byla přitom důstojným a přirozeným završením ságy agenta s amnézií, inspirované hrdinou špionážních románů Roberta Ludluma. Tvrďák pátrající v neustálém ohrožení života po své minulosti dospěl k zjištění své identity a zlikvidoval přitom tajný a kontroverzní vládní program i s jeho tvůrci.

Producenti ovšem samozřejmě nechtěli opustit svou dojnou krávu (třetí díl jen ve Spojených státech vydělal téměř 230 milionů dolarů) a fanoušci se pokračování příhod Jasona Bournea dožadovali podobně žádostivě.

Nikdy zcela nevyšlo najevo, do jakých sporů se dostal režisér Paul Greengrass se zástupci studia, nicméně v prosinci 2009 vydal náhle diplomatické tiskové prohlášení, v němž dal jasně najevo, že se pokračování nezúčastní:  „Nenajdete oddanějšího podporovatele bourneovské franšízy, než jsem já…. Jsem na ty filmy pyšný a vyjadřují moji vášnivou víru v to, že jde dělat kvalitní mainstreamové filmy. Moje rozhodnutí, že se nevrátím potřetí jako režisér, je čistě o tom, že v sobě cítím volání po jiných výzvách." 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 
Jen o pár dnů později odpískal projekt i Matt Damon, když na tiskové konferenci k filmu Invictus řekl, že bez Greengrasse do čtyřky nepůjde. Damon několikrát jasně deklaroval, že Greengrasse považuje za rozhodující element úspěchu série.

Agent s minulostí

Když už se zdálo, že nápad se čtvrtým pokračováním skončí u ledu, zjevil se na scéně Tony Gilroy - scenárista všech tří dílů, o němž bylo známo, že měl spory jak s režisérem jedničky Dougem Limanem, tak Paulem Greengrassem.

Foto: Bontonfilm

„Neměl žádný smysl pro příběh, příčinu a důsledek," řekl Gilroy o Limanovi po natáčení prvního dílu, které provázely různé přepisy scénáře a dotáčky, takže se zpozdilo o téměř devět měsíců.

Gilroy vzpomíná, že ho studio pro práci na novém pokračování oslovilo v situaci, kdy už se s Mattem Damonem a Paulem Greengrassem přestalo počítat. Pár týdnů nad konceptem přemýšlel a v hlavě se mu zrodil hrdina, který má s Bournem tolik společného a zároveň hodně rozdílného.

Úvod příběhu se děje paralelně se závěrem Bourneova ultimáta. Odkrývá širší systém tajných operací, kterému šéfuje Byer (Edward Norton). Humbuk, který Bourne v závěru třetího dílu vyvolal, chladnokrevného operativce, aby sprovodil ze světa všechny zúčastněné z podobného tajného programu. Aaronu Crossovi a lékařce Martě Shearingové (Rachel Weiszová) se ale podaří uprchnout. Cross je oproti Bourneovi o to nebezpečnější, že si všechno pamatuje.

Foto: Bontonfilm

V rozhovoru pro Huffington Post Gilroy popisuje, že nejtěžší při přemýšlení o charakteru hlavního hrdiny bylo vtisknout mu podobně silné motivace, které poháněly Bournea. „Neřeší problém morální ani problém identity. Ví moc dobře, kdo je a odkud přišel. Rozhodně se tam ale nechce vrátit. Je to také film o přežití," naznačuje Gilroy.

Gilroy má zatím jako režisér na svém kontě moralistický právní thriller Michael Clayton a elegantní špionážní hříčku s Clivem Owenem a Julií Robertovou nazvanou Dvojí hra. V Bourneovi ale musel výrazně změnit svůj režisérský styl. Sám s nadsázkou říká, že v posledním kotouči Bourneova odkazu je víc střihů než v celém Michaelu Claytonovi.

Trailery zatím napovídají, že se Gilroy snaží napodobit Greengrassův kinetický styl a navázat na jeho stylistické fígle typu zmlknutí hudby ve vyvrcholení akční sekvence. Devátého srpna se fanoušci v českých kinech budou moci poprvé přesvědčit, jak se mu to povedlo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy