Bondopedie: Najděte svět agenta 007, krále rvaček i ložnic

Kultura Tomáš Kunc Kultura, Tomáš Kunc, Radomír D. Kokeš
4. 12. 2014 16:09
Akční scény, krásné ženy, rychlá auta, padouchové, technické vychytávky. Projděte se světem filmů o Jamesovi Bondovi.

Grafika - Akční scény, krásné ženy, rychlá auta, exotické prostředí, technické vychytávky, známé hlášky a suchý humor - nic z toho nesmí chybět ve filmech s Jamesem Bondem. A i když král bitek i ložnic v posledních dílech poněkud přitvrdil, svět před padouchy zachraňuje stále s přehledem a elegancí.

První agent s povolením zabíjet se na plátně objevil před dvaapadesáti lety, 5. října 1962, na premiéře první z bondovek s názvem Dr. No v režii Terence Younga.

Čtyřiadvacáté dobrodružství agenta 007 se bude jmenovat Spectre (Přízrak).

Počtvrté nebude chybět modrooký blonďák ostře řezané tváře Daniel Craig. Je šestým představitelem Bonda a zpočátku neměl na růžích ustláno. Do postavy vnesl tento Brit více drsnosti, humor a důvtip mu však podle některých kritiků chyběl. Nakonec ale Craig přesvědčil, Casino Royale (2006), v němž se jako agent objevil poprvé, vydělalo víc než jakýkoli jiný díl této série.

Duchovním otcem Bonda je britský spisovatel, novinář a námořní důstojník Ian Fleming (1908 - 1964), který při vymýšlení příběhů čerpal i z vlastních zkušeností ze špionážní služby. O agentovi napsal dvanáct románů a dvě knihy povídek. Po Flemingovi pak v psaní příběhů pokračovali další autoři - Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson, Jeffery Deaver a Sebastian Faulks.

Thunderball, 1965, Sean Connery

Tento díl Bondových dobrodružství se proslavil především díky notoricky známé podvodní závěrečné bitvě. I díky ní stál čtvrtý film z bondovské série skoro dvakrát tolik, co všechny tři předchozí filmy dohromady.

 

 

Právě se děje

Další zprávy