Bond, James Bond slaví padesátiny. Na plážích v Cannes

Kultura Reuters Kultura, Reuters
11. 5. 2012 11:02
Filmová série o agentu 007 slaví padesát let
Foto: Profimédia

Cannes - Neodolatelný James Bond ovládne letošní ročník filmového festivalu v Cannes. Od prvního zásahu agenta 007 na stříbrném plátně totiž uplynulo přesně padesát let, a proto se organizátoři rozhodli vzdát akční legendě náležitý hold. Na premiéru nejnovějšího snímku Skyfall si sice fanoušci budou muset počkat až do října, návštěvníci Cannes se legendárního agenta přesto dočkají.

Film Dr. No měl premiéru v roce 1962
Film Dr. No měl premiéru v roce 1962 | Foto: MGM

Na filmovém festivalu na francouzské Riviéře se uskuteční projekce nejznámějších filmů s Jamesem Bondem. "Promítání v Cannes patří k celoroční oslavě, se kterou je spojen také návrat některých z klasických dílů bondovské série do kin po celém světě," uvedla studia MGM a Sony ve společném prohlášení. Kromě nejstaršího dobrodružství agenta 007 s názvem Dr. No, které se na plátnech kin objevilo již v roce 1962, se představí také Srdečné pozdravy z Ruska, Diamanty jsou věčné, V tajné službě jejího veličenstva a v neposlední řadě také úspěšné Casino Royale s Danielem Craigem v hlavní roli.

Právě otázka další spolupráce s modrookým Angličanem dlouhou dobu trápila nejednoho fanouška legendární série. Režisér Sam Mendes, který režíruje nejnovější Skyfall, má ale jasno. "Charakter, který Fleming popsal ve svých knihách, byl velice komplikovaný," vysvětlil britský režisér. „Některé z těchto rysů se odrazily také v novém filmu, protože Daniel patří mezi herce, kteří je dokážou odhalit. Tento posun pro mě byl opravdu důležitý - mít Bonda, kterému dokážu věřit a který zároveň dostane postavu na zcela novou úroveň."

Foto: Reuters

K odkazu klasických bondovek se vrací i nejnovější díl série nazvaný Skyfall. Natáčení akčního snímku probíhalo mimo jiné v exotickém Istanbulu, což podle producentky Barbary Brocolli odkazuje ke starším dílům s agentem 007. Hlavní město Turecka navíc patřilo mezi nejoblíbenější místa spisovatele Iana Fleminga, který postavu Jamese Bonda vytvořil.

Filmový festival v Cannes bude zahájen 16. května a potrvá do 27. května 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy