Boj s islámskými radikály ovládl americké filmové ceny

Kultura Kultura
19. 12. 2012 9:52
Argo a Zero Dark Thirty zvyšují šance na Oscary
Foto: Warner Bros.

Praha - Nejlepším filmem za rok 2012 zvolila Asociace filmových kritiků jihovýchodu Argo režiséra Bena Afflecka, jenž v něm také představuje hlavní roli.

Příběh o agentovi CIA Tony Mendezovi, který zachraňuje šest Američanů z revolučního Iránu, je dlouhodobě jedním z často tipovaných kandidátů na Oscara. Stejně je na tom i druhý film v oficiálním žebříčku asociace - Zero Dark Thirty od Kathryn Bigelow, vycházející z události tentokrát nedávné historie, ale také související s islámskými teroristy, tentokrát likvidací Usámy bin Ládina. Argo získalo i cenu za nejlepší adaptovaný scénář od Chrise Terria a také za režii.

Foto: Aktuálně.cz

Za nejlepšího herce byl kritiky označen Daniel Day-Lewis, za roli prezidenta ve Spielbergově Lincolnovi. Stejný film má podle asociace také nejlepší ansámbl. Cena pro nejlepší herečku putuje k Jennifer Lawrence, jež se mnohým vybaví možná jako Katnisss Everdeen z Hunger Games, nicméně ocenění získala díky postavě Tiffany v komediálním dramatu The Silver Linings Playbook režiséra Davida O. Russella.

Jako herec ve vedlejší roli se kritikům nejvíce zamlouval Philip Seymour Hoffman alias charismatický sektář Lancester Dodd ve filmu Mistr od Paula Thomase Andersona. Jeho ženským protějškem byla Anne Hathaway za roli Fantine v nejnovější verzi muzikálových Bídníků v režii Toma Hoopera.

Nejlepší původní scénář měl podle názoru zúčastněných snímek Wese Andersona s dětskými hrdiny Až vyjde měsíc. Anderson jej napsal s Romanem Coppolou.

Foto: Gaumont

V kategorii zahraničních filmů vyhrál francouzský snímek Oliviera Nakuche a Erica Toledana Nedotknutelní o přátelství ochrnutého boháče a chudého přistěhovalce.

Z animovaných snímků je favoritem asociace Norman a duchové režisérské dvojice Sam Fell a Chris Butler, v němž se hlavní hrdina hovořící s mrtvými utkává se starodávnou kletbou svého města.
   
Cenu za nejlepší kameru získal Claudio Miranda za práci na adaptaci filosofického příběhu Yanna Martela Pí a jeho život od tchajwanského režiséra Anga Lee.

Asociace uděluje tradičně také speciální cenu Gena Wyatta určenou filmu za nejlepší evokování ducha amerického jihu. To se mělo nejlépe podařit fantasknímu snímku Divoká stvoření jižních krajin, režisérského debutu Benha Zeitlina.

Žebříček nejlepších filmů podle Asociace filmových kritiků jihovýchodu

1. Argo
2. Zero Dark Thirty
3. Lincoln
4. Až vyjde měsíc
5. Silver Linings Playbook
6. Divoká stvoření jižních krajin
7. Mistr 
8. Bídníci
9. Pí a jeho život
10. Temný rytíř povstal

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy