Boj Filipa Topola s nemocí i režimem připomene nový dokument

ČTK ČTK
10. 8. 2015 15:15
V září se dočká uvedení do kin dokument Takovej barevnej vocas letící komety o zpěvákovi a klavíristovi kapely Psí Vojáci Filipu Topolovi.
Filip Topol.
Filip Topol. | Foto: Eurotrialog

Praha - Film Václava Kučery Takovej barevnej vocas letící komety připomene jednu z nejdůležitějších osobností českého kulturního života posledních let Filipa Topola. Dokument vypráví o skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci, jehož tvorba zasáhla tři generace. Do kin vstoupí 24. září.

Snímek odkrývá, jak se v jeho životním osudu a postojích odrážela doba před i po sametové revoluci, jeho posedlost hudbou a láska k Mozartovi, a také jeho závažná nemoc.

"Celým filmem prostupují písně, které sám autor označoval za formu svých deníků, a jeho povídky, doplněné postřehy a vzpomínkami jeho životních souputníků a přátel. V neposlední řadě obsahuje záznamy rozhovorů s hlavním protagonistou v unikátních archivech, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány," sdělila za tvůrce filmu Michaela Braná.

Dokument vznikl v produkci Romka Hanzlíka, Václava Kučery, Petra Kozy a koprodukci České televize, Indies MG a Bio Art Production.  

 

Právě se děje

Další zprávy