Komerčně nejúspěšnějším filmem v Česku je Bohemian Rhapsody, už překonalo Avatara

ČTK ČTK
4. 2. 2019 16:20
Film z hudebního prostředí Bohemian Rhapsody za 14 týdnů promítání v České republice utržil 222,6 milionu korun, čímž překonal i dosud komerčně nejúspěšnější snímek ve zdejších kinech, trikové sci-fi Avatar. Jeho tržby na přelomu let 2009 a 2010 činily 219,6 milionu korun. Údaje dnes zveřejnila Unie filmových distributorů.
Rami Malek za roli Freddieho Mercuryho získal cenu Zlatý glóbus.
Rami Malek za roli Freddieho Mercuryho získal cenu Zlatý glóbus. | Foto: CinemArt

Bohemian Rhapsody, tedy film režiséra Bryana Singera o skupině Queen a jejím zpěvákovi Freddiem Mercurym, již tvůrcům vynesl Zlatý glóbus za nejlepší drama a sošku pro herce Ramiho Maleka, který ztvárnil titulní roli. V českých biografech snímek dosud vidělo 1,43 milionu diváků.

Foto: CinemArt

Film nazvaný podle jedné z nejznámějších písní skupiny zachycuje život extravagantního frontmana Queen od založení sestavy až po slavný koncert Live Aid. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny a často napjaté vztahy mezi jejími členy, k nimž kromě Mercuryho patřili kytarista Brian May, bubeník Roger Taylor a baskytarista John Deacon.

Nejvíce prostoru je však na plátně věnováno Mercurymu, jeho rozpolcené osobnosti i komplikovaným vztahům s rodinou a životnímu vystřízlivění poté, co onemocněl AIDS.

Přes nynější rekord Bohemian Rhapsody už není nejnavštěvovanějším filmem uplynulého týdnu v českých kinech, tato pozice náleží nové komedii režiséra a scenáristy Martina Horského nazvané Ženy v běhu.

Film vypráví o běhu matky a jejích tří dcer za rodinným štěstím a splněním přání zemřelého otce. O premiérovém víkendu Ženy v běhu vidělo téměř 178 tisíc diváků, utržily bezmála 27 milionů korun.

Na třetí místo z druhého klesl americký rodinný snímek Psí domov, který dva týdny po premiéře vidělo 65 tisíc lidí. Od premiéry již utržil 9,2 milionu korun.

Bohemian Rhapsody je velmi konvenční film o britské skupině Queen a zpěvákovi Freddiem Mercurym, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa

Na čtvrtém místě skončila, a o jednu příčku si tak pohoršila, animovaná rodinná komedie Raubíř Ralf a internet. Videoherní záporák Ralf a jeho malá kamarádka Vanilopka von Šmak za měsíc přilákali do kin přes 133 tisíc návštěvníků.

Na pátém místě vstoupil do žebříčku americký thriller Úniková hra, o víkendu jej vidělo téměř 22 tisíc diváků.

Z tuzemské tvorby se na konec první desítky dostala ještě pohádka režiséra Marka Najbrta Čertí brko, kterou za deset týdnů vidělo 309 tisíc lidí.

Kamil Fila komentuje úspěch Bohemian Rhapsody na Zlatých glóbech

Queen nechtěli žádnou kontroverzi, Česko je miluje, u nás je to ještě větší fenomén než jinde. Ale na Oskary Bohemian Rhapsody není favorit, říká Fila | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy