Bohdan Sláma natáčí snímek Bába z ledu. Otužovat se v něm bude slovenská herečka Zuzana Kronerová

ČTK ČTK
22. 2. 2016 15:17
Nový koprodukční film z prostředí otužilců natáčí od ledna režisér Bohdan Sláma, a to s hlavními hrdiny v podání Pavla Nového a slovenské herečky Zuzany Kronerové. Oba museli kvůli filmu trénovat v ledové vodě, což prý podle jejich slov mělo výrazný vliv na jejich zdraví. Film s rozpočtem 28 milionů korun bude mít premiéru v příštím roce.
Režisér Bohdan Sláma před svou vlastní kamerou.
Režisér Bohdan Sláma před svou vlastní kamerou. | Foto: Ondřej Besperát

Především u vody natáčí režisér Bohdan Sláma svůj nový celovečerní snímek, kterému dal název Bába z ledu. V hlavních rolích se objeví slovenská herečka Zuzana Kronerová a Pavel Nový.

Protože hlavní hrdinka se v něm věnuje otužování a plavání v ledové vodě, příběh zavede diváky mezi ty, kteří propadli této vášni a stylu života.

Na natáčení v nezvyklých podmínkách se musela zvláště Kronerová náležitě připravit; její kolega je už zkušeným otužilcem. Herečka se tréninku věnovala od září. Podle Slámy upevnila své zdraví a doslova omládla. Prý více, než by pro roli potřeboval.

Film je příběhem skromné Hany, která žije sama ve zchátralém rodinném domě od chvíle, kdy její manžel před několika lety zemřel. Občas potřebuje pomocnou ruku, ale oba její synové jsou příliš zaneprázdněni a sobečtí, aby si toho všimli. Hana neočekávaně najde pomocnou ruku v muži jménem Bronia, vzchopí se a začne měnit svůj život. Z matky zotročené vlastními dětmi se v příběhu stane nová bytost, zamiluje se do svého kolegy a pozná znovu nezávislost a štěstí.

Svůj snímek začal Sláma, jinak tvůrce filmů Štěstí, Venkovský učitel a Čtyři slunce, natáčet koncem ledna v pražském Braníku. Pro řadu scén v ledové vodě filmaři využili komparsisty z řad profesionálních otužilců. Ti se uplatnili o víkendu na plzeňském rybníku Bolevák a čekají je ještě vodní scény v Hradci Králové.

Podle Slámy existuje spousta věcí, kde člověk může překonávat sám sebe. "Zvlášť ve věku naší hrdinky, které je už přes šedesát. Je v zajetých kolejích a myslí si, že to tak musí být napořád, je jakýmsi otrokem ve své rodině. Pak pozná otužilce a tam jednoho chlapíka, do kterého se zamiluje," uvedl.

Film Bába z ledu je česko-slovensko-francouzskou koprodukcí, jeho koproducenty jsou například Barrandov Studio a Česká televize. Premiéra snímku s rozpočtem zhruba 28 milionů korun bude v příštím roce. Na filmovém trhu festivalu Berlinale, který právě skončil, ho zakoupila do mezinárodní distribuce prestižní společnost Match Factory.

trailer ke snímku Rodinný film | Video: CinemArt
 

Právě se děje

Další zprávy