Blíží se uzávěrky soutěží scénářů

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 9. 2006 18:00
Praha - Nelíbí se vám současné české filmy? Tak proč si nenapíšete svůj vlastní?

Na podzim mají uzávěrku hned tři instituce, které finančně podporují začínající i zkušené scenáristy a mohou výrazně přispět k realizaci jejich děl.

Nováčkem je filmová nadace RWE & Barrandov Studio. Ta své první granty vyhlásila na letošním karlovarském festivalu. Projekty spisovatelky Daniely Fischerové a režisérů Davida Jařaba a Jana Němce získaly celkem 400 tisíc korun.

"Scénář Daniely Fischerové byl dle pravidel filmové nadace nabídnut Barrandov Studiu k realizaci. Autoři vítězných námětů Jan Němec a David Jařab v současné době pracují na první verzi literárního scénáře," objasňuje správkyně nadace Věra Ferdová další osud oceněných projektů.

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: Falcon

Žadatele neomezuje nutnost uhradit poplatek, v minulém kole bylo podle organizátorů přihlášeno 32 scénářů a 49 námětů, synopsí a filmových povídek. Nejstaršímu účastníkovi výběrového řízení bylo 87 let, nejmladšímu 25 let.

Mezi pracemi převládala témata ze současnosti, dále pak ta zabývající se obdobím těsně po skončení války a osudem sudetských Němců.  "Tohle téma bylo dost dlouho tabuizováno a zdá se, že konečně nastal čas vyrovnat se s touto kapitolou naší minulosti." konstatoval Štefan Uhrík, jeden z členů výboru nadace.

I v druhém kole prvního ročníku hodlá nadace mezi vítězné projekty rozdělit 400 tisíc korun. O vítězích bude znovu rozhodovat pětičlenná komise. Krom Uhríka jsou jejími členy Ivo Mathé, scenárista Lubor Dohnal, spisovatel Edgar Dutka a dramaturg Kristián Suda.

Foto: Falcon

Žadatelé mohou své scénáře hlásit až do 30. září, podrobné podmínky naleznou na webových stránkách nadace.

Až do konce října je možné scénáře přihlásit také do Ceny Sazky; ta oceňuje v rámci předávání cen Český lev nejlepší nerealizované scénáře. Od Filmové nadace RWE a Barrandov Studia se liší především tím, že jde o anonymní soutěž, kam se hlásí hotové scénáře a podmínkou účasti je složení poplatku 3000 korun za scénář.

Na konci října má uzávěrku i druhé kolo letošních grantů Fondu na podporu a rozvoj české kinematografie. Zájemci opět mohou přihlásit své scénáře a získat podporu na další práci na nich. I tady je ale třeba složit finanční poplatek; v tomto případě 10 tisíc korun, pokud jde o scénář celovečerního filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy