Bling Ring v Cannes! Diamanty letos hlídá sedm set policistů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 5. 2014 13:05
Na loňském festivalu zmizely dva náhrdelníky skoro za čtyři miliony dolarů. Ani rok od krádeže diamantů na loňském festivalu v Cannes policie po zloději nemá jedinou stopu.
Vstup do festivalového paláce.
Vstup do festivalového paláce. | Foto: Reuters

Cannes 2014 - Před rokem, zatímco se návštěvníci festivalu v Cannes bavili do rána na večírcích, se zloděj vloupal do hotelového pokoje zaměstnankyně švýcarského zlatnictví Chopard a odnesl si úlovek v hodnotě 1,4 milionu dolarů, který jako by vypadl z filmu Alfreda Hitchcocka Chyťte zloděje.

Emma Watson ve filmu The Bling Ring
Emma Watson ve filmu The Bling Ring | Foto: Aktuálně.cz

Aby toho nebylo málo, krádež se odehrála jen několik hodin po premiéře snímku Sofie Coppoly Bling Ring: Jako VIPky o skupině kalifornských teenagerů, kteří se vloupávají do domů celebrit a kradou jim značkové zboží, zatímco se jeho majitelé předvádějí na červeném koberci.

O dvanáct měsíců později - kdy se šperky stále nepodařilo najít a stopy dávno vychladly - se úřady v Cannes rozhodly rozmístit na letošní festival téměř 700 policistů.

Jaký šperk si vezme na premiéru Nicole Kidman? Monackého knížete hraje ve filmu Grace of Monaco Tim Roth.
Jaký šperk si vezme na premiéru Nicole Kidman? Monackého knížete hraje ve filmu Grace of Monaco Tim Roth. | Foto: Reuters

Scott Selby, spoluautor filmu Brilantní plán, ve kterém vylíčil loupež diamantů s úlovkem za zhruba 100 milionů dolarů, která se v roce 2003 stala v Antverpách, soudí, že zloději v loňském roce na festivalu využili relativně laxní bezpečnosti a ukradli zboží, které je jinak velmi dobře hlídané.

"Zaměstnankyně firmy Chopard nechala šperky v sejfu svého hotelového pokoje. To byla chyba," řekl. "Stačilo jenom dostat se dovnitř a strhnout sejf ze zdi. Zloděj ani nemusel vědět, jak ho otevřít. Jednoduše ho odnesl s sebou, aby se do něj dostal na nějakém bezpečném místě."

Přístav v Cannes už je plný luxusních jachet.
Přístav v Cannes už je plný luxusních jachet. | Foto: Reuters

Při druhé krádeži, která se stala během loňského festivalu, byl ukraden diamantový náhrdelník v hodnotě 1,9 milionu dolarů přímo pod nosem údajně 80členné ochranky během večírku v exkluzivním hotelu Cap-Eden-Roc nedaleko Cannes. Náhrdelník byl vystavený během večírku a až po jeho skončení zaměstnanci zjistili, že zmizel.

O dva měsíce později zloději zvýšili laťku, když znovu udeřili - a tentokrát odnesli šperky v hodnotě 142 milionů dolarů z hotelu Carlton, kde se částečně natáčel film Chyťte zloděje. Muž s poloautomatickou pistolí a hlavou zakrytou látkou vešel na výstavu šperků, která se konala v křídle hotelu s přímým vstupem z ulice. Vybílil všechny vitrínky, než se ztratil v davu na canneské promenádě Croisette.

Hotel Carlton je připravený na nájezd hvězd. Jako každý rok.
Hotel Carlton je připravený na nájezd hvězd. Jako každý rok. | Foto: Reuters

Podle Selbyho měla loupež některé znaky gangu lupičů známého jako Růžoví Panteři, ale právě tak mohla být dílem jiného "chytrého zloděje", který vycítil příležitost. Panteři jsou spojováni s loupežemi zboží z luxusních obchodů po celém světě v hodnotě 450 milionů dolarů od roku 1999.

"Bylo to velmi dobře naplánované, velmi chytré a velmi troufalé," řekl. "Výstava byla v hotelu, kde nebylo nutné vloupat se do sejfu, nebyla chráněná a navíc šlo o hotel v rušném městě." Londýnská pojišťovna Lloyd's nabídla odměnu až 1,3 milionu dolarů za informace, které by vedly k nalezení ukradených šperků z Carltonu.

Je ale pravděpodobné, že šperky ukradené v hotelu už byly propašovány z Francie a kameny z nich prodány po zbroušení identifikačních čísel. Na rozdíl od krádeží uměleckých předmětů jsou krádeže šperků velmi lukrativní, protože je relativně snadné s nimi zmizet. Jen hodně nezvyklé kameny mohou pro zloděje představovat problém, dodal Selby.

"Krásný náhrdelník s velkým růžovým nebo žlutým kamenem je snadno identifikovatelný, a to může být ošidné," řekl. "Pak máte na vybranou - buď ho prodáte zájemci, kterému nevadí koupit kradenou věc; často jsou takoví kupci z Hongkongu nebo Spojených arabských emirátů. Anebo musíte najít podplatitelného brusiče, který z jednoho kamene udělá dva, anebo ho přebrousí na jiný tvar," dodal.

Valná většina ukradených kamenů jsou ale jedno nebo dvoukarátové diamanty, které je velmi snadné prodat. A je pravděpodobné, že tyto kameny už teď nosí v Londýně šťastné nevěsty v zásnubních prstenech, uvedl Selby.

 

Právě se děje

Další zprávy