Okolo akademie zlověstně krákorá havran. Ve filmu s Balem figuruje mladý Poe

Okolo akademie zlověstně krákorá havran. Ve filmu s Balem figuruje mladý Poe
Harry Melling jako Edgar Allan Poe a Christian Bale coby Augustus Landor.
Christian Bale jako Augustus Landor a Harry Melling v roli Edgara Allana Poea.
Gillian Andersonová jako Julia.
Christian Bale jako Augustus Landor, Gillian Andersonová coby Julia a Toby Jones v roli doktora Marquise.
Foto: Scott Garfield
Tomáš Seidl Tomáš Seidl
17. 1. 2023 12:00
Americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe je jednou z ústředních postav historické detektivky Bledé modré oko, která rozšířila nabídku Netflixu. Třebaže nevznikla podle příběhů tohoto zakladatele detektivního a hororového žánru, zdařile evokuje jejich tajuplnou atmosféru.

Filmová pocta Poeovi je adaptací stejnojmenného bestselleru současného amerického literáta Louise Bayarda, který byl před 20 lety nominován na žánrové ceny Edgar a Dagger. Autor proslul důmyslnými reimaginacemi osudů skutečných nebo literárních postav. Bledé modré oko není výjimkou.

Odehrává se roku 1830. Vysloužilý konstábl Augustus Landor, jehož hraje Christian Bale, je povolán na vojenskou akademii ve West Pointu ve státě New York. Má objasnit brutální smrt studenta druhého ročníku, jenž byl nalezen oběšený na stromě a kdosi mu v márnici vyřízl srdce. Landorovým užitečným pomocníkem se během vyšetřování stává excentrický kadet se zálibou v poezii a duchařských snech - jednadvacetiletý Edgar Allan Poe.

Režisér a scenárista Scott Cooper pracuje s několika atributy, které k historické detektivce s motivy gotického hororu neodmyslitelně patří. Nechybějí hrůzostrašné mordy, posmrtně znesvěcená těla, okultní obřady ani zašifrované písemnosti. Vše vymyšlené na reálném základě, neboť Poe v roce 1830 skutečně krátce působil jako kadet ve West Pointu.

Přestože zápletka nevariuje jeho konkrétní dílo, odkazuje na mnohé z jeho tvorby. Titulní spojení "bledé modré oko" zaznívá v básni o dívce jménem Lenora, kterou okouzlený kadet recituje mladé ženě. Spisovatel text téhož názvu sice v roce 1831 skutečně sepsal, v původních verších o ničem takovém ale zmínka není. Filmová báseň je smyšlená, akorát zdařile reflektuje jeho posedlost smrtí i temný romantismus.

Termín "pale blue eye", jak zní originální název snímku, se pro změnu objevuje v povídce Zrádné srdce, vydané o 12 let později. Její paranoidní vypravěč zavraždí starce kvůli jeho "zastřenému, supímu, bledě modrému oku" a krátce nato se udá policii.

Novinka nápadem vzdáleně připomíná britskou krimi sérii Vražedná místa od BBC. I jejími aktéry byli budoucí slavný spisovatel a muž, který ovlivnil jeho tvorbu: Arthur Conan Doyle a skutečný lektor lékařské fakulty Edinburské univerzity Joseph Bell, předobraz Sherlocka Holmese.

Film Bledé modré oko je na Netflixu s českým dabingem i titulky. | Video: Netflix

Augusta Landora lze díky některým vyšetřovacím metodám považovat za vzdáleného předchůdce C. Augusta Dupina, fiktivního a vůbec prvního "velkého detektiva". Tohoto francouzského mistra dedukce představil Edgar Allan Poe ve slavné povídce Vraždy v ulici Morgue a poté ještě ve dvou příbězích.

Kromě toho napsal atypickou povídku Landorova vila, v níž se objevuje postava téhož jména. Filmaři na ni narážejí scénou, ve které Poe slibuje Landorovi, že jednou napíše "něco, co jeho jméno učiní nesmrtelným".

Bledé modré oko si v žánru staromódní vražedné záhady pohrává s nadpřirozenými prvky, zdánlivě v duchu Poeova epigrafu "Hranice dělící život od smrti je přinejlepším rozostřená a neurčitá". Motivy nesmrtelnosti, komunikace se záhrobím a černé magie však v nekonzistentním scénáři mají spíše jen zmást divácká očekávání.

Tajemnou atmosféru akcentuje uhrančivá vizuální stránka. Sněhem zavátou krajinu údolí řeky Hudson japonský kameraman Masanobu Takajanagi snímá s důrazem na studené modré a šedé barvy. Sekvence, zahalené mlhou a "nekonečnou nocí hlubokou", mihotavě ozařuje svit petrolejek a svící.

Christian Bale v roli životem unaveného Augusta Landora, vdovce truchlícího nad smrtí manželky a zmizením dcery, odvádí střídmě tlumený, přesto působivý výkon. Jen výjimečně zvyšuje hlas či dává průchod emocím. Publikum však tuší, že jeho nitro zkorodovalo nevýslovným žalem.

Živočišný protipól představuje postava Edgara Allana Poea. Britský herec Harry Melling, který ve filmové sérii o Harrym Potterovi ztvárnil rozmazleného bratrance Dudleyho Dursleyho, ho mění v chodící "studnici bláznivých představ". Jako jediný ale dokáže intuitivně dohlédnout k podstatě spáchaných zločinů.

Hvězdné obsazení v menších rolích doplňují Timothy Spall coby ředitel akademie nebo k nepoznání nalíčený dvaadevadesátiletý Robert Duvall jako podivínský odborník na okultismus. Manželský lékařský pár, do jehož trpící churavé dcery se zamiluje mladý Poe, zosobňují Toby Jones a Gillian Andersonová, "božskou" šenkýřku pak Charlotte Gainsbourgová.

Harry Melling jako Edgar Allen Poe a Christian Bale coby Augustus Landor.
Harry Melling jako Edgar Allen Poe a Christian Bale coby Augustus Landor. | Foto: Scott Garfield

Více než dvouhodinový snímek plyne pozvolna, s chladným odstupem. Soustřeďuje se hlavně na budování ponuré, melancholické atmosféry a vytváření falešných stop, nikoli na akční scény, jichž obsahuje poskrovnu.

Krvavá zápletka je rozluštěna zdánlivě předčasně, nicméně skutečné světlo na celý případ vrhá až dvacetiminutový epilog. Finální zvrat působí překvapivě, degraduje ho ale fakt, že spoléhá na náhodu. Bezostyšně navíc porušuje jedno z pravidel Desatera pátera Knoxe, která by podle spisovatele a kněze Ronalda Knoxe měli dodržovat autoři v rámci poctivé hry se čtenáři.

Ačkoli vzrušující potenciál předlohy adaptace zcela nenaplňuje, navozuje pocit, že veškeré bezbožné události, které Poe zažil jako kadet ve West Pointu, mohly zásadně ovlivnit jeho pozdější literární tvorbu. A to nikoli jen proto, že v okolí akademie zlověstně krákorá černý havran.

Film

Bledé modré oko
Režie: Scott Cooper
Film je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy