Birdman zakrouží nad Lidem a Benátky zahájí oscarovou sezonu

Šimon Šafránek
Aktualizováno 26. 8. 2014 14:25
V Benátkách začal ve středu 71. ročník filmového festivalu. Přijedou Al Pacino, Jennifer Aniston i švédský surrealista Roy Anderson.
Birdman je jedním z neočekávanějších snímků letošních Benátek.
Birdman je jedním z neočekávanějších snímků letošních Benátek. | Foto: FFV

Praha, Benátky - Benátky jsou v kalendáři po Berlinale a Cannes poslední z pomyslné Grand Tour nejprestižnějších světových filmových festivalů.

Přehlídka na Lidu ovšem na druhou stranu zahajuje sezonu filmů, které budou soupeřit o výroční ocenění v čele s Oscarem: zatímco léto patří popcornovým trhákům, v závěru roku se producenti zejména ve Spojených státech snaží premiérovat umělecké filmy tak, aby je členové Akademie a dalších porot při hlasování měli ještě v čerstvé paměti při uzávěrkách dalších výročních cen. Benátky jsou navíc nejstarší filmový festival světa, letos se uskuteční už 71. ročník.

I tak je festival ve složité situaci: nemá vyvinutý filmový trh a o termín se pere s festivalem v Torontu, který profesionálům nabízí větší obchodní příležitosti a také širší selekci promítaných snímků.

Benátky totiž, stejně jako Cannes, sází na přísnou dramaturgii. Ve výběru je padesátka filmů, o Zlatého lva jich soutěží dvacet.

Programový ředitel a filmový kritik Alberto Barbera se snaží vlít festivalu do žil čerstvou krev a vytvořit pro profesionály lepší podmínky: probíhají tu nejrůznější workshopy a organizovaná setkání. Ta hlavní lákadla se ale musí odehrát na plátně.

Aspoň Birdmana

A tak se čekalo, zda se v Benátkách objeví dva nejočekávanější americké filmy letošního roku: adaptace krimi Zmizelá od Davida Finchera a Inherent Vice od Paula Thomase Andersona. Nakonec tu ale nebude ani jeden.

"Ty důvody jsou různé," krčil rameny Barbera v rozhovoru pro server The Screen poté, co Zmizelou i Inherent Vice v premiéře ohlásil newyorský festival. "Připadá mi, že Američané se čím dál víc soustředí na vlastní trh."

Barbera dodal, že vyslat delegaci do Evropy a uspořádat tam mejdan stojí producenty víc, než kolik mohou získat. Čím dál víc jsou vstřícnější k zalidněné Číně.

Podívejte se na ukázku z filmu Birdman.

Každý festival svádí nerovný boj s producenty, i pokud jde o jejich plány s premiérou. V tomhle ohledu Benátky mají letos štěstí alespoň s novinkou Alejandra Gonzáleze Iñárritua Birdman.

"Foxové ho nechtěli hrát v Cannes, protože to bylo příliš brzy před říjnovou premiérou," vysvětlil Barbera s tím, že díky jeho osobnímu nadšení se Birdmana nakonec povedlo přivézt na zahájení festivalu a snímek zároveň soutěží o Zlatého lva.

Michael Keaton tu ztvárnil herce slavného díky komiksové adaptaci, nyní se ale snaží na "divadelních prknech" na Broadwayi. Na filmu je zajímavé, že Keaton sám hrál Batmana u Tima Burtona.

The Cut završí volnou trilogii režiséra Fatiha Akina.
The Cut završí volnou trilogii režiséra Fatiha Akina. | Foto: FFV

Barbera do soutěže získal ještě jeden cenný skalp: epické vyprávění The Cut od Fatiha Akina. Na film měl zálusk Thierry Fremaux z Cannes, ale Akin se na poslední chvíli omluvil "z osobních důvodů."

Film, který se natáčel hned na několika kontinentech, vypráví o mladíkovi v podání Tahara Rahima (Prorok), jenž přežije arménskou genocidu. Po letech se dozví, že snad někde ve světě přežily i jeho dvě dcery. The Cut dle Akina završuje jeho trilogii o lásce (Proti zdi), smrti (Na druhé straně) a ďáblovi v lidech.

Velcí herci u nezávislých

Oproti Cannes je v benátské soutěži množství amerických filmů. Jde především o nezávislé filmaře, kteří do svých filmů sehnali velké, mezinárodně známé herce.

Al Pacino ve filmu Manglehorn.
Al Pacino ve filmu Manglehorn. | Foto: FFV

To je jeden z trendů poslední doby. David Gordon Green, jenž v Benátkách soutěžil i s předchozím kusem Joe, představí snímek Manglehorn s Al Pacinem v roli excentrického zámečníka, který se pokouší vyrovnat s kriminální minulostí. Andrew Niccol zpracoval v Good Kill osud pilota dronů, jehož hraje Ethan Hawke. Andrew Garfield ze Spider-Mana zase ukáže civilní tvář v dramatu o realitní bublině 99 Homes od Ramina Bahraniho a provokatér Abel Ferrara bude premiérovat svou verzi života neméně provokativního italského filmaře P. P. Pasoliniho. Ztvárnil ho režisérův oblíbený Willem Dafoe.

Na lvy si brousí zuby také silná francouzská ekipa: Xavier Beauvois (Of Gods and Men) přiveze na Lido retro krimi komedii La Rancon de la gloire o chytrácích, kteří se rozhodnou ukrást rakev Charlieho Chaplina a těší se na výkupné od jeho vdovy.

Podívejte se na ukázku z filmu Three Hearts.

Benoit Jacquot obsadil Charlotte Gainsbourg a Catherine Deneuve do snímku Three Hearts. Pro změnu Hungry Hearts se jmenuje domácí, italský kompetitor od Saveria Costanza, který vypráví o problémech s anorexií. Hvězdou filmu je Adam Driver, který si do Benátek odskočí z Londýna, kde právě natáčí nové Star Wars.

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on its Existence od známého filmového surrealisty Roye Andersona.
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on its Existence od známého filmového surrealisty Roye Andersona. | Foto: FFV

Švédský surrealista Roy Andersson (Písně z druhého patra) strávil posledních sedm let přípravou snímku A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on its Existence, který by měl působit jako poněkud absurdní pouť novodobého Dona Quijota a Sancha Panzy. Ruské kino v soutěži zastupuje Andrej Končalovskij, asijské zase provokatér Shinja Tsukamoto anebo čínský mistr Wang Xiaoshuai.

Mezi všemi hranými filmy ovšem loni v Benátkách zvítězil dokument Sacro GRA. Letos by ho mohl vystřídat The Look Of Silence od Joshuy Oppenheimera, volný následovník strhujícího Způsobu zabíjení. Oppenheimer se tu soustředí na rodinu muže, který v Indonésii přežil genocidu a teď je konfrontován s mužem, který mu zabil bratra.

Bez Franca ani ránu

Pestrý výběr nabízí i program doplňujících sekcí: hned několik herců tady totiž ukáže svou druhou tvář: Charlotte Gainsbourg bude k vidění ve druhém dílu prodloužené Nymfomanky, Al Pacino se představí jako stárnoucí herec v The Humbling od Barryho Levinsona. Vytížený je též Ethan Hawke, jehož Michael Almereyda režíruje v shakespearovské adaptaci Cymbelín. Jde o bitvu policajtů a motorkářského drogového gangu, hlavní ženskou roli ztvárnila Milla Jovovich.

Jennifer Aniston se v Benátkách objeví osobně i ve filmu She’s Funny That Way.
Jennifer Aniston se v Benátkách objeví osobně i ve filmu She’s Funny That Way. | Foto: FFV

Starý matador Peter Bogdanovich uvede She’s Funny That Way, ansámblovou komedii s Jennifer Aniston, kde Owen Wilson hraje režiséra z Broadwaye a zamiluje se do prostitutky, jež se stala herečkou. Snímek zasluhuje pozornost i proto, že jej produkoval Wes Anderson.

Televizní producent HBO uvede sérii Olive Kitteridge od Lisy Cholodenko s Frances McDormand v hlavní roli. Na festivalu nemůže chybět ani hyperproduktivní herec a tvůrce James Franco. Přiveze svou režijní adaptací Faulknerova románu Hluk a vřava, kde vcelku očekávaně hraje též hlavní roli. Diváci se dočkají i nového dokumentu Ulricha Seidla o rakouských sklepích In The Basement.

Filmový festival se koná v Benátkách od 27. srpna do 6. září.

 

Právě se děje

Další zprávy