Bilbo Pytlík se po letech čekání postavil před kameru

Pavel Kroulík
21. 3. 2011 10:09
1. část dvojfilmu Hobit přijde do kin v prosinci 2012
Foto: Reuters

Wellington -Na Novém Zélandu se začal natáčet problémy a dlouhými odklady stíhaný dvoudílný film Hobit za 500 milionů dolarů, jehož děj časově předchází Tolkienovu gigantickému Pánovi prstenů.

Stejně jako megaúspěšnou adaptaci této trilogie, i Hobita režíruje nakonec Peter Jackson, jenž se dlouho vyskytoval na pozici producenta. Loni nahradil původně najatého Guilerma Del Tora, který na přípravě scénáře a výtvarných návrhů strávil rok a půl, ale kvůli neustálým odkladům nakonec od režie ustoupil, aby se mohl věnovat řadě jiných filmů, které má v diáři.

Foto: LA Times

Premiéra prvního dílu Hobita má být v prosinci 2012, druhý díl se očekává ve stejnou dobu za další rok. Zdálo se, že po Pánovi prstenů Hobit bude dalším prodloužením tolkienovké řady, ale místo toho přišla řada komplikací.

Oficiálně se mluvilo o úpravách scénáře, náročné výpravě a tricích, neoficiálně o táhnoucích se finančních problémech koprodukčního studia MGM. Ty nakonec loni na podzim vyřešil řízený bankrot a vstup firmy Spyglass Entertaiment, ale místo uklidnění záhy přišly nové komplikace.

Warneři začali naznačovat, že přesunou jeden z nejdražších filmových projektů natáčení do zámoří. Za důvod označili bojkot, který projektu vyhlásily novozélandské filmové odbory. Těm se nelíbilo ošetření pracovních podmínek, minimální mzdy a poplatků z DVD. Obvinění Warnerů odmítli s tím, že studio jen použilo jejich protesty jako záminku pro vylepšení své pozice a nátlak na místní vládu.

Pán prstenů před deseti lety nastartoval novozélandský filmový průmysl a podnítil turistický ruch. Podle ekonomů mohla ostrovní stát přijít ztráta Hobita až na 1,5 miliardy dolarů. Vláda proto začala vyjednávat; upravila daně i pracovní zákoník a slíbila, že za každý díl vyplatí producentům další extra částku.

Foto: New Line Cinema

Dvojfilm tak zůstal na Novém Zélandu. Když už bylo vše kompletně vyřešeno, odsunula start ještě o měsíc Jacksonova náhlá operace prasklého žaludečního vředu. Film se natáčí ve studiích Stone Street Studios ve Wellingtonu a exteriérech Zélandu, jehož krajinu si většina fanoušků spojuje se Středozemí.

Hobit zpočátku vypadal jako sázka na jistotu. Ale nakonec měli příznivci fantasy i Tolkienova světa hodně důvodů k obavám. Jackson se pohádal se studiem o zisky z DVD s Pánem prstenů, odstoupil z pozice režiséra. Pak začaly Hobita provázet problémy. 

Navíc se během příprav začalo ukazovat, že zájem publika o tento žánr není zřejmě až tak velký. Ostatní fantasy, které se pokoušely navázat na úspěch Pána prstenů, se potýkaly s úbytkem zájmu publika. Ať šlo o ságu Letopisy Narnie, jejíž tři díly si vedou komerčně stále hůř, tak filmy Eragon nebo Zlatý kompas, které měly rozjet nové úspěšné série.

S narůstajícími problémy bylo také čím dál míň jasné, zda se do stejných rolí vrátí "lotrovští" herci - přičemž účast ikonických tváří je pro úspěch podobných projektů poměrně klíčová.  Ian Holm rozhodně nemohl hrát mladého hobita Bilbo Pytlíka, protože je mu již 79 let.

American Theatre Wings - Cate Blanchett
American Theatre Wings - Cate Blanchett | Foto: Reuters

Na tuto roli probíhal rozsáhlý konkurz a točilo se kolem něj mnoho spekulací. Nakonec producenti překvapivě bez humbuku oznámili, že postava připadla britskému herci Martinu Freemanovi známému ze seriálu Kancl, filmové Lásky nebeské či adaptace sci-fi klasiky Stopařův průvodce po galaxii.

Jednou z mála jistot byl návrat Andyho Serkise do úlohy Gluma, respektive hobita Smeagola, který se v Gluma postupně promění. Informace o účasti dalších herců pak studio dávkovalo s velkými odstupy a bez rekalmy, která by se dala předpokládat.

Postupně byla potvrzena Cate Blanchettová, jež si zopakuje roli elfí královny Galadriel. Nakonec ohlásili producenti i očekávaný návrat ikony - Iana McKellena do úlohy čaroděje Gandalfa. Zajištěna je i účast Orlanda Blooma coby elfa Legolase.

Další postavy obsadili spíš méně známi herci pracující pro televizi.  Jak je dnes u vícedílných výpravných projektů obvyklé, oba díly Hobita vzniknou najednou; točit se má před 3D kamerami.

Scénář má obsahovat i motivy z dalších Tolkienových knih, Silmarillionu nebo Nedokončených příběhů. To vysvětluje i účast Blanchettové a Blooma - jejich postavy se totiž přímo v Hobitovi nevyskytují.

 

Právě se děje

Další zprávy