Bilbo a Frodo slaví, fanoušci dostali trailer Hobita

Kultura Kultura
19. 9. 2012 16:53
Nová upoutávka na Hobita ukazuje Gluma, Gandalfa, Galadriel i akci
Foto: Warner Bros

Praha - Do premiéry zbývají necelé tři měsíce. Adaptace knihy "Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky" je napjatě očekávána a teprve nyní odhalili tvůrci finální trailer na první ze tří částí Hobita nazvanou Neočekávaná cesta. Česká kina začnou snímek promítat od 13. prosince.

Naplánováné uvedení upoutávky je však přesné. Tento týden patří J. R. R. Tolkienovi, tvůrci mytické Středozemě. Jeho fantasy knihy si zamilovali čtenáři žánru po celém světě a to se odrazilo i na úspěchu filmové trilogie Pán prstenů, která počátkem uplynulého desetiletí uchvacovala barvitým a heroickým ztvárněním Tolkienových slov.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V pátek uplyne 75 let od prvního vydání Hobita (česky se objevil až 1979), navíc 22. září je i společným datem narozenin hlavních hobitích postav Bilba a Froda.

K režii Hobita se opět vrátil Peter Jackson a z upoutávky je jeho dohled znát, přestože se nedá říct, že znovu vstupujeme do stejné řeky. Kniha Hobit a knižní série Pán prstenů se liší a to se odráží i v upoutávce, která slibuje mnohdy odlehčenější a humornější podívanou. Už první upoutávka představila novou družinu trpaslíků, kteří budou bavit. Ani nyní nejsme ze složení družiny příliš moudří, multikulturní směsice Pána prstenů byla čitelnější než nespočítatelná skupina trpaslíků.

Z upoutávky sálá, že triky a barevností se nešetřilo, typičtější se zdá čaroděj Radegast na saních tažených králíky než velkolepé akční scény, v nichž se skály drtí a skupina vedená Gandalfem musí čelit příkoří protivníků větších, než jsou oni sami. Bude to legračnější a rozpustilejší, ale nakonec může trilogii ublížit, že Hobit prostě nemá tak rozsáhlý a bohatý příběh jako Pán prstenů, aby mohl ohromovat epičností. A překvapením je, že tvůrci upoutávky nepoužili některou z výrazných skladeb Howarda Shorea pro trilogii, aby rozezněli duše natěšených fanoušků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy