Chraňte novináře. Video s Milošem Zemanem upozorňuje na hranici pravdy a lži

Kultura Kultura
12. 11. 2019 14:00
Muž připomínající prezidenta Miloše Zemana, jenž je znám pohrdavými vyjádřeními na adresu novinářů, v novém videu vyzývá právě k ochraně žurnalistů.
Video pomocí technologie deep fake vyrobila společnost HBO jako upoutávku na seriál Bez vědomí. | Video: HBO

"Odolávejme vlivům, které nám slibují peníze a moc, a chraňme ty, kteří upozorňují na naše selhání: státní zástupce, policejní vyšetřovatele či novináře," říká postava, jejíž tvář zkraje záběru připomíná Miloše Zemana, avšak ke konci se změní v obličej herce Jana Vlasáka.

Zhruba půldruhé minuty dlouhé video pomocí technologie deep fake vyrobila společnost HBO jako upoutávku na projekt Bez vědomí. Stejnojmenné hrané špionážní drama se odehrává v době sametové revoluce roku 1989. Všechny díly budou mít premiéru na 30. výročí tehdejších událostí, jež připadá na tuto neděli 17. listopadu. V rámci projektu vzniká i formát, který popisuje, jak jednoduše lze deep fake vytvořit.

Prostřednictvím videa zveřejněného v úterý odpoledne chce HBO upozornit, o kolik je kvůli internetu, šíření fake news či rapidnímu technologickému vývoji dnes těžší rozeznat pravdu od lži. Video celou dobu doprovází varování upozorňující, že se jedná o podvrh.

Šestidílné špionážní drama Bez vědomí natočil Ivan Zachariáš, který už pro HBO režíroval seriál Pustina.

"Všechny nás přece již tři dekády pojí stejná touha žít ve zdravé a hrdé společnosti, založené ne snad nutně na lásce, ale nepochybně na pravdě. Ale co když ve skutečnosti žijeme v bezvědomí? V bezvědomí, kde se pravda mění v lež mrknutím oka?" ptá se ve videu Jan Vlasák, který v seriálu účinkuje po boku Táni Pauhofové, Martina Myšičky, Martina Hofmanna či Lenky Vlasákové.

 

Právě se děje

Další zprávy