Berlinale už přivítalo Občana Havla

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 2. 2008 9:00
Přečtěte si berlínský deník Martina Krafla
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - V oficiálním programu Berlinale měl v pondělí mezinárodní premiéru český dokument Občan Havel. Ve festivalovém katalogu je film označen jako "mnohovrstevný portrét sebevědomého, charismatického spisovatele a bývalého disidenta, který je teď sám ve svém prezidentském úřadě konfrontován s politickou opozicí."

Anna Hoffman tu dodává, že právě kvalita odlišuje tento dokumentární film od bulvárního zpravodajství. Reakce po promítání podle auotorů potvrdily, že film je srozumitelný i mimo český  kontext.

Další projekce má naplánované na úterý a čtvrtek. Promítání v sekci Forum doplňuje tisková konference s tvůrci a recepce na ambasádě.

zlatý medvěd
zlatý medvěd | Foto: Berlinale
BERLINALE: Dobře naložení Stones odstartovali letošní Berlinale
SPECIÁL: Občan Havel s prezidentskou volbou v zádech

Od čtvrtečního zahájení, které obstaral koncertní snímek Rolling Stones Martina Scorseseho, už tu pozornost vzbudila řada snímků, favorit ale zůstává stejný jako u Oscarů - je jím Andersonovo drama Až na krev.

Foto: Oficální stránky

Snímek si na Berlinale odbyl evropskou premiéru v pátek a den po zahájení festivalu se stal miláčkem publika i kritiky, která vyzdvihuje především strhující výkon Daniela Day-Lewise v hlavní roli.

V sobotu byla hvězdou Berlinale opět hudba - a s ní i zpěvačka, básnířka, politická aktivistka a malířka Patti Smith v intimním dokumentu Patti Smith: Sen života.

Snímek promítaný v sekci Panorama a natáčený dvanáct let zachycuje jednašedesátiletou umělkyni podle Reuters od "polohy rozjímající komentátorky, témat rodiny, politiky i smrti až po talentovanou performerku, která na podiu mísí slzy i vztek".

"Není to rock´n´rollový film, ani film koncertní, je to film humanistický," řekla zpěvačka v sobotu po projekci filmu, který natočil její blízký přítel Steven Sebring.

Penelope Cruzová a Ben Kingsley uvádějí na Berlinale film Elegie
Penelope Cruzová a Ben Kingsley uvádějí na Berlinale film Elegie | Foto: Reuters

V Berlíně si užila i oblíbené kratochvíle: "Ráda navštěvuju hřbitovy - uklidňuje mě to. Zítra se jdu podívat na hrob Bertolda Brechta. Znám tolik lidí, kteří už zemřeli, a uklidňuje mě, že tu po nich alespoň něco zůstalo."

V neděli měl v soutěži premiéru snímek Elegie. Jeho režisérkou je Španělka Isabel Coixet známá i z českých kin díky svému vydařenému snímku Tajemství slov. Film podle povídky Philipa Rotha vypráví o charismatickém, ale sobeckém profesorovi, který přijde o svůj klid, když se zamiluje do studentky.

Věkově nerovnou mileneckou dvojici ztvárnili Penelope Cruzová a Ben Kingsley. "Pojednává o univerzálních tématech lásky, smrti a nemoci a zobrazuje krásu jako břemeno i jako požehnání," píše Mike Collett-White z agentury Reuters.

Kingsley se na festivalu objevil i v dalším snímku - v Hitchcockem inspirovaném thrilleru TransSiberian, který vypráví o americkém páru cestujícím po slavné železniční trati. Kingsley tu ztvárnil Ilju Grinka, zkorumpovaného ruského policistu, pár si zahráli Woody Harrelson a Britka Emily Mortimer.

 

Právě se děje

Další zprávy