Berlinale hledí na východ, český film ale míjí

Šimon Šafránek
6. 2. 2014 13:24
Léa Seydoux, Bill Murray i Uma Thurman navštíví berlínský filmový festival, který se letos věnuje zejména asijskému filmu. K vidění ale bude i necenzurovaná Nymfomanka nebo dokument o Nicku Caveovi.
Zlatí medvědi čekají na nové majitele. Začíná 64. Berlinale.
Zlatí medvědi čekají na nové majitele. Začíná 64. Berlinale. | Foto: Reuters

Berlín (od našeho zpravodaje) - Čtyřiašedesáté Berlinale, ostře sledované klání o zlaté a stříbrné medvědy, začíná den před olympiádou, ve čtvrtek 6. února. Berlínský festival patří mezi tři největší filmové akce roku. Oproti Cannes a Benátkám chybí Berlínu ta nejuctívanější jména.

Díky široké nabídce je tu ale větší šance objevit skryté talenty. Festival je hrdý na své společenské uvědomění, promítá se tu hodně politicky nabitých snímků, rozdává se tu ceněná soška Teddy pro výjimečné filmy s LGBT tematikou.

A taky je to festival pro lidi. S trochou štěstí není problém dostat se na galapremiéry soutěžních filmů s hereckými delegacemi. Loni se prodalo přes 300 tisíc vstupenek a celková návštěvnost dosáhla půl milionu diváků.

Všichni moji herci v Budapešti

Festival zahájí novinka roztomilého podivína Wese Andersona s názvem Grandhotel Budapešť.

Andersonovy komedie bezpečně poznáte podle suchého humoru a dokonale propracovaných záběrů, kdy se kamera pohybuje po trajektoriích vypočítaných tak přesně, že je snad museli projektovat v NASA. Každou malou čudlu pak hraje herec, který by jinde nebral nic než hlavní roli.

Grandhotel Budapešť je slavný hotel v jisté nefunkční evropské zemičce mezi dvěma světovými válkami. Pan Gustave (Ralph Fiennes) je zdejší spolehlivý concierge, který náhle zbohatne a spolu s pákistánským pikolíkem se ocitne uprostřed nečekaných tlaků a zápletek.

Kromě Fiennese se můžete těšit na Andersonovy staré známé Billa Murraye, Jasona Schwartzmana, Edwarda Nortona, Tildu Swinton a Owena Wilsona. Nechybí ani francouzské hvězdy Léa Seydoux a Mathieu Amalric. Pro české diváky může být vzrušující, že Anderson přijede film vzápětí po berlínské premiéře představit i do Prahy.

Grandhotel Budapešť je jedním z dvacítky soutěžních filmů, zároveň udává tematický tón: na druhou světovou válku se bude v Berlíně hodně vzpomínat.

Věnují se jí Památkáři od George Clooneyho, kde skupina specialistů pátrá po památkách uloupených nacisty. Podobně jako Anderson i Clooney má okolo sebe v Památkářích ansámbl vynikajících herců ze všech koutů planety: Matta Damona, Cate Blanchett a samotného režiséra na plátně doplňuje třeba Jean Dujardin, hvězda oscarového retra Umělec.

Německý matador Volker Schlöndorff představí drama Diplomacy o německém vojákovi, který pomáhá zachránit Paříž před zničením. Na programu je i dokument The Decent One o stovkách dopisů Heinricha Himmlera nebo snímek Memory of the Camps složený z autentických záběrů osvobozování koncentračního tábora v Bergen-Belsenu.

Zkrotí drak medvěda?

Geograficky se Berlinale letos dívá hodně na východ. V soutěži loni téměř chyběly asijské filmy. Jako kdyby jejich čas pominul. Ovšem letos jich bude plné město.

Na Zlatého medvěda se pokusí dosáhnout hned tři čínské filmy, navíc jeden japonský. "Asijské filmy slaví velký návrat," nechal se slyšet Diet­er Koss­lick, ředitel festivalu. Čínské snímky jsou dílem mladších tvůrců a zabývají se světem mimo přehuštěná centra bohatých velkoměst.

Blind Massage.
Blind Massage. | Foto: Berlinale

Diao Yinan přiváží noirovou kriminálku Black Coal, Thin Ice, v níž se bývalý polda zamiluje do ženské, kterou podezřívá z hned několika vražd. Lou Ye bude premiérovat drama Blind Massage z prostředí slepeckého masážního salónu. You Le přitom pracoval s nevidomými herci. Nejstylizovanější z čínských soutěžních filmů je potom thriller No Man´s Land o chamtivosti a pašování sokolů. Snímek, který vzdává hold klasickým spaghetti westernům, se odehrává v pusté poušti.

Boyhood (Richard Linklater).
Boyhood (Richard Linklater). | Foto: Berlinale

Protiváhou k mladým Číňanům je The Little House, historická psychologická studie japonského matadora Yoji Yamady.

Americkou kinematografii zastupuje berlínský oblíbenec Rich­ard Lin­klat­er (Před půlnocí) s trpělivě skládaným dramatem Boyhood. Režisérův oblíbený Ethan Hawke a Patricia Arquette hrají hlavní role v dramatu o rozvedených rodičích a jejich synovi. Linklater se s herci scházel pravidelně od roku 2002, vždycky natočili pár scén a počkali si rok.

Zahraj to jak Delon

Dva muži ve městě.
Dva muži ve městě. | Foto: Berlinale

Francouzsko-alžírský tvůrce Rachid Bouchareb (Londýnská řeka) soutěží s remakem dramatu Dva muži ve městě o lupiči, který se rozhodl žít poctivě. Alaina Delona a Jeana Gabina ovšem nahrazuje Forest Whitaker a Harvey Keitel, film se pak odehrává ve Spojených státech.

Do země filmu zaslíbené se vypravila i chilská režisérka Claudia Llosa, která v Berlíně vyhrála před pěti lety s Mlékem strachu. S Cillianem Murphym a Jennifer Connelly vypráví v dramatu Aloft příběh dokumentaristy pátrajícího po stopách své matky.

Černým koněm klání může být řecké drama Stratos. Yannis Economides tu skrz osud nájemného vraha sleduje rozpad společnosti, která se vzdává svých civilizačních hodnot.

Inbetween Worlds.
Inbetween Worlds. | Foto: Berlinale

Soutěž by se ovšem mohla velmi snadno stát i kořistí domácích Němců: včetně koprodukcí mají v osmnáctičlenném poli celkem deset želízek v ohni. Zajímavé se zdá být zejména drama Inbetween Worlds režisérky Feo Alad­ag. Jde o vůbec první zahraniční film natáčený v severním Afghánistánu, kde se dosud pohybují německé jednotky. Bývalá novinářka Aladag tu vypráví příběh o německém vojákovi a místním překladateli.

O tom, kdo nakonec vyhraje berlínské medvědy, rozhodne porota vedená producentem Zkrocené hory Jamesem Schamusem. Pomáhat mu bude francouzský excentrik Michel Gondry, producentka bondovek Barbara Broccoli nebo čínský lamač srdcí a znalec bojových umění Tony Leung.

Nymfomanka bez cenzury

Mimo soutěž poběží několik velmi očekávaných snímků s hvězdným obsazením. V adaptaci pohádky Kráska a zvíře od Christopha Ganse hraje Léa Sey­doux a Vin­cent Cas­sel. S velkou nadějí hledím k režijnímu debutu scénáristy Hosseina Aminiho (Drive) The Two Faces of January. Jde o adaptaci románu od Patricie Highsmith (Talentovaný pan Ripley) o podvodníkovi a sofistikovaném manželském páru, které hotelová vražda svede k útěku z Řecka.

Pierce Brosnan se vrací na plátna v adaptaci knihy Nicka Hornbyho Dlouhá cesta dolů. Čtyři neznámí se o silvestrovské noci potkají na střeše věžáku. A všichni se chtějí zabít.

Mou zvědavost vzbuzuje i premiéra necenzurované verze prvního dílu von Trierovy Nymfomanky. Sestřih je o dvacet minut delší než původní kinoverze. Doufám, že z nich bude stát za to každá vteřina.

Podívejte se na ukázku z filmu Je muž, který je vysoký, šťastný? (Is the Man Who is Tall Happy?) od Michela Gondryho.

Mezi pozoruhodné excentrické dokumenty by mohl patřit například snímek o Nicku Caveovi 20,000 Days On Earth nebo portrét filozofa Noama Chomskyho Is the Man Who is Tall Happy? od Michela Gondryho.

I ve vedlejších sekcích o sobě dá vědět zmiňovaná východní Asie: vietnamská sci-fi 2030 o světě plném vody se dotýká problému globálního oteplování, na programu je i korejský vlakový akční film Snowpiercer, který se natáčel v Česku, nebo experimentální zamyšlení Journey to the West od malajského režiséra Ming-liang Tsaie s Denisem Lavantem v hlavní roli.

Tentokrát bez Čechů

Na své si ale přijdou i milovníci východoevropských filmů, promítat se bude například The Second Game, v níž rumunský mistr Corneliu Porumboiu začíná u pětadvacet let starého fotbalového mače, který mu slouží jako ideální hřiště pro hru na "co kdyby?"

64. Berlinale (6. - 16. února 2014, Berlín)
Autor fotografie: Profimédia

64. Berlinale (6. - 16. února 2014, Berlín)

Více než 400 filmů ze 72 zemí se představí filmovým fanouškům na 64. ročníku festivalu Berlinale.

O Zlaté a Stříbrné medvědy se v hlavní kategorii uchází 20 snímků. Česká kinematografie v soutěžní části festivalu žádného zástupce nemá.

V plánu je celkem 959 promítání, o 81 víc než loni. Berlinale zahájí světová premiéra snímku Grandhotel Budapešť amerického režiséra Wese Andersona, který je jedním z uchazečů o festivalové ceny.

Zlatí a Stříbrní medvědi budou předáni 15. února a o jejich držitelích rozhodne osmičlenná mezinárodní porota pod vedením amerického producenta Jamese Schamuse, který stojí mimo jiné za oscarovým snímkem Zkrocená hora. Mezi porotci zasedne například Tarantinův dvorní herec a držitel dvou Oscarů Christopher Waltz nebo producentka bondovek Barbara Broccoli.

Jen česká kinematografie po několika bohatších letech bohužel chybí. Nezabrala mezinárodní koprodukce Fair Play v produkci ostřílené společnosti Negativ (Alois Nebel), natož kaskáda komedií, které se obracejí výhradně na tuzemské diváky (Dědictví aneb Kurvaseneříká, Babovřesky 2, 10 pravidel).

Festival alespoň uvádí slovensko-českou koprodukci Sametoví teroristé režisérů Petera Kerekese, Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka o lidech, kteří byli v osmdesátých letech v socialistickém Československu odsouzeni za terorismus, aniž cokoli spáchali. Dalším snímkem s českou účastí je potom německo-česko-belgický dětský film Sputnik Markuse Dietricha, vybraný do sekce LOLA@Berlinale, která představuje filmy z předvýběru na německou národní filmovou cenu.

Součástí festivalu je také Evropský filmový trh čili EFM, kde bude k mání přes osm stovek filmů nejrůznějších žánrů i kvality. Alespoň tady se o Česku může mluvit. Tuzemské zájmy tu zastupuje České filmové centrum, které bude mít společný stánek se Slovenskem a Slovinskem.

Na samotném trhu se bude promítat celkem sedm českých filmů: Líbánky Jana Hřebejka, Klauni Viktora Tauše, Bella Mia Martina Duby, Vejška Tomáše Vorla, Pojedeme k moři Jiřího Mádla, Revival Alice Nellis a koprodukční snímek Velmi neklidné léto. Na koprodukčním trhu Coproduction Market se potom představí Státní Fond kinematografie.

 

Právě se děje

Další zprávy