Berlinale 2014: Snowpiercer dokonale rozmetal Gravitaci

Šimon Šafránek, Berlín
8. 2. 2014 13:32
Tilda Swinton září na festivalu Berlinale v korejské sci-fi Snowpiercer, která akcentuje jedno z témat Berlinale: globální oteplování.
Tilda Swinton ve filmu Snowpiercer.
Tilda Swinton ve filmu Snowpiercer. | Foto: Berlinale

Berlín (od našeho zpravodaje) - Všichni jsme do Berlína přivezli svetry a rukavice, ale přes den teplota šplhá k deseti stupňům. Je to jeden z mála příznivých aspektů globálního oteplování. Ty ostatní připomnělo hned zkraje několik filmů ve vedlejších sekcích Berlinale.

Podívejte se na ukázku ze sci-fi Nuoc 2030.
Podívejte se na ukázku ze sci-fi Nuoc 2030. | Video: Berlinale

V historicky první vietnamské sci-fi Nuoc 2030 zaplavil moře nížiny, přitom v něm zároveň ubývá ryb. Genetičtí inženýři proto zkoumají, jak pěstovat zeleninu na mořské vodě. Neobejde se to bez obětí, jak pozná i hlavní hrdinka Sao.

Režisér Nguyen-Vo Minh původně pracoval jako vědec a fyzik, k filmu ho přimkla už drobná radost z dětství. Rodiče měli kino, kam chodil zapomenout na válku, která v zemi zuřila.

Nuoc 2030 je jeden z těch filmů, které vzestup moří komunikují srozumitelně: nebude co jíst. ironií osudu je, že hlavní peníze Minhovi nepřišly z Vietnamu, ale od americké nadace. Je ale škoda, že snímek před vědeckým aspektem preferuje poměrně banální romantiku. Co na tom pak, že obraz i atmosféra pustých vodních ploch berou dech.

Jednou okolo světa

Událostí pátku však bylo druhé ekologické varování, vlakový thriller Snowpiercer režiséra Joon-ho Bonga (Matka, Mutant). Film v sobě spojuje přednosti několika kontinentů a inspiračních zdrojů: původní komiks je francouzský, režisér a producent jsou Korejci, herci jsou Angličané a film se natáčel převážně v Česku a s českým art directorem Ondřejem Nekvasilem.

Podívejte se na ukázku z filmu Snowpiercer.
Podívejte se na ukázku z filmu Snowpiercer. | Video: Berlinale

Snowpiercer je jméno vlaku. Postavil ho průmyslník Wilford (Ed Harris), takový Elon Musk blízké budoucnosti, původně jako výletní záležitost. Jenže pak (v roce 2014) se Země začala ohřívat víc, než koule pod zadkem Miley Cyrus, a bylo třeba jednat. Vyletěla práškovací letadla. Vědci ale neodhadli sílu chladící směsi a přehnali to. Modrá planeta zmrzla. Jen 650 metrů dlouhý Snowpiercer přežil a nezastaviltelně krouží po prochladlých kolejích. Uvnitř existuje uzavřený ekosystém, lidé jsou ovšem přísně rozdělení podle tříd. Žádný div, že ubožáci pod vedením Curtise (Chris Evans) a jeho pobočníka Edgara (Jamie Bell) se vzbouří.

Tilda Swinton. Září ve Snowpiercerovi a objeví se i v Grandhotelu Budapešť.
Tilda Swinton. Září ve Snowpiercerovi a objeví se i v Grandhotelu Budapešť. | Foto: Reuters

Hercům ale vládne Tilda Swinton v úžasném kostýmu a s ohromujícím make-upem, která pro Wilforda zajišťuje ve vlaku klid.

Vedle obrazové stránky jsou předností filmu rafinovaná gradace tempa a poměrně nápadité zpracování akčních scén, které klade důraz na lidskou stránku soubojů. Filozofie snímku sice nedosahuje výšin Blade Runnera, i tak jde o inteligentní sci-fi a především adrenalinovou o jízdu, která tu od Gravitace nebyla. A Snowpiercer ji převyšuje ve všech ohledech.

 

Právě se děje

Další zprávy