Berlinale 2013: Přichází filmová obroda?

Iva Přivřelová, Berlín
8. 2. 2013 6:27
České stopy zanechají v Berlíně jen Golem a Heydrich
Předseda poroty Berlinale 2013 Wong Kar Wai
Předseda poroty Berlinale 2013 Wong Kar Wai | Foto: Reuters

Berlín - Po lednovém americkém Sundance se cirkus kolem filmů a hvězd přesouvá do Německa. Ve čtvrtek 7. února tam startuje 63. ročník Berlinale, jednoho ze tří největších a nejprestižnějších filmových festivalů v Evropě.

Ona prestiž se pozná nejen podle toho, kolik známých tváří na festival osobně dorazí, ale i tím, koho taková akce může pozvat do hlavní soutěže. Letošní hlavní program čítá 24 kusů, pět z nich má onen zvláštní statut: „Soutěž (mimo soutěž)". Sem patří Před půlnocí od trojice Richard Linklater, Ethan Hawke a Julie Delpy, třetí díl oblíbené romance mezi Američanem Jessem a Francouzskou Celine, kteří se potkali před osmnácti lety ve filmu Před úsvitem.  

Jaké filmové hity nabídne Berlinale 2013?

Mimo soutěž Berlinale promítne i nizozemský thriller Dark Blood, polední film Rivera Phoenixe, který zemřel před dvaceti lety během jeho natáčení. O ceny se neuchází ani hvězdně obsazená adaptace románu Noční vlak do Lisabonu od Bille Augusta, americký 3D počítačový animák The Croods o rodině z pravěku a samozřejmě ani zahajovací velkofilm Velmistr, bojové drama z 30. let od Wonga Kar Waie, který předsedá hlavní porotě.

Soutěží Seidl, přijede i Soderbergh

Čínský režisér, autor snímků Stvořeni pro lásku či 2046, se na projekcích bude potkávat s americkým hercem a režisérem Timem Robbinsem, dánskou režisérkou Susanne Bier, vítězkou Oscara za Lepší svět, i německým režisérem Andreasem Dresenem, který loni navštívil Febiofest s dramatem Konečná uprostřed cesty.

Porota Berlinale 2013 (zleva): herec Tim Robbins, režiséři Andreas Dresen, Shirin Neshat, Wong Kar Wai, Susanne Bier, Athina Rachel Tsangari and Ellen Kuras
Porota Berlinale 2013 (zleva): herec Tim Robbins, režiséři Andreas Dresen, Shirin Neshat, Wong Kar Wai, Susanne Bier, Athina Rachel Tsangari and Ellen Kuras | Foto: Reuters

Do letošní poroty patří i americká režisérka a kameramanka Ellen Kuras, která spolupracovala s Martinem Scorsesem, Michelem Gondrym či Spikem Lee. Další porotkyně Shirin Neshat pochází z Íránu a od emigrace do USA točí filmy hlavně o postavení žen v islámské společnosti. Režisérka a producentka Athina Rachel Tsangari patří k vlně Nového řeckého filmu, podílela se na vzniku snímků Alpy nebo Špičák, nominovaného na Oscara, její vlastní film Attenberg získal v roce 2010 dvě ceny na festivalu v Benátkách.

Tato sestava bude vybírat své favority z devatenácti titulů, včetně novinek Davida Gordona Greena (režisér parodie Travička zelená), Bruno Dumonta (Vejdi do prázdna), Denise Tanoviče (Země nikoho) a Ulricha Seidla, jehož Paradise: Hoffnung (Ráj: Naděje) zakončuje volnou trilogii o osudech tří žen z jedné rakouské rodiny.

Přijede i Steven Soderbergh s filmem Vedlejší účinky a Gus Van Sant s ekologickým dramatem Promised Land (Zaslíbená země). Zájem bude jistě i o debut Fredrika Bonda The Necessary Death of Charlie Countryman (Nezbytná smrt Charlieho Countrymana), protože v něm hrají  Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen, Til Schweiger a Rupert Grint. Tradiční politický náboj Berlinale vyjadřuje zařazení filmu Pardé (Zatažená opona), na němž se podílel Jafar Panahi, filmař vězněný iránským režimem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Soutěži dominují německé a francouzské produkce či koprodukce, dostali se do ní i zástupci Ruska, Polska, Kazachstánu, Rumunska, Chile a Koreje.

„Mladé talenty a zavedení filmoví umělci uvedou filmy, v nichž jsou si realita a fikce záhadně podobné. Světový nezávislý film prochází obrozením. Rychlým a bouřlivým: život je tvrdý a nespravedlivý, ale pořád hodně zábavný," uvedl k programu ředitel Berlinale Dieter Kosslick.

Zlatý medvěd, hlavní cena Berlinale 2013
Zlatý medvěd, hlavní cena Berlinale 2013 | Foto: Reuters

Za Česko se představí Golem a Heydrich

Česko do této berlínské obrody zatím nepatří. Žádný nový český film se do programu nedostal, kdo chce mermomocí hledat české stopy, musí se spokojit s otisky v retrospektivách. Nová sekce Berlinale Classics uvede kromě 3D projekce Hitchcockovy Vraždy na objednávku či světové premiéry restaurované 4K verze V přístavu taky digitální rekonstrukci německého němého pokladu Pražský student natočeného v roce 1913 v Praze.

V československé koprodukci a v barrandovských ateliérech vznikl v roce 1936 Golem Francouze Juliena Duviviera. Dva americké filmy z 40. let se zabývají atentátem na Heydricha, poněkud naivní drama I katové umírají a hollywoodský debut Douglase Sirka Hitlerův šílenec, v němž zastupujícího říšského protektora zabije český důstojník s pomocí své lásky z dětství.

Poslední tři jmenované filmy na festivalu patří do sekce Výmarský dotek, v jejímž rámci Berlinale promítne na plátně i slavnou Casablancu. Uvede ji dcera Ingrid Bergman, Isabelle Rossellini, která si z Berlína rovnou odveze jako poděkování Zlatou kameru. Druhou čestnou sošku se stejným jménem dostane Rosa von Praunheim, průkopník německého gay hnutí.

Hlavní cena za celoživotní dílo, Zlatý medvěd, letos připadne Claudu Lanzmannovi, francouzskému dokumentaristovi, který proslul devíti a půl hodinovým opusem o holocaustu Šoa. Ten v program samozřejmě taky nechybí, v digitálně restaurované verzi. Zbylí držitelé Zlatých a Stříbrných medvědů a další festivalových cen budou známí v sobotu 16. února.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy