Benátský festival vyhrál film o opioidové krizi, uspěli také Blanchettová a Farrell

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
Aktualizováno 10. 9. 2022 21:43
Hlavní cenu Zlatého lva na Benátském filmovém festivalu tuto sobotu večer obdržel dokument americké režisérky Laury Poitrasové nazvaný All the Beauty and the Bloodshed. Ohlíží se za aktivistickou kampaní fotografky Nan Goldinové, která se vyléčila ze závislosti na léku OxyContin a docílila toho, že s jeho výrobcem, rodinou Sacklerových, zpřetrhala vazby světová muzea.

Porota vybírala ze 23 snímků v hlavní soutěži. Osmapadesátiletá Poitrasová už dříve získala Oscara za dokument Citizenfour: Občan Snowden. Na sobotním ceremoniálu ocenila, že podle festivalu "dokument patří do kinematografie". V téměř osmdesátileté historii akce vyhrál dokument hlavní cenu teprve podruhé.

"Sacklerovi s plným vědomím přispěli ke vzniku epidemie, která zachvátila celé USA, a snažili se očistit tím, že si po sobě nechávali pojmenovat sály ve světových muzeích, a ještě výměnou za to dostávali daňové úlevy," shrnula podstatu snímku Poitrasová.

Sacklerovi, jedna z nejbohatších amerických rodin, vlastní farmaceutickou společnost Purdue Pharma. Jejím hlavním léčivem je návykový OxyContin, který sice ulevuje od bolesti, ale zároveň vytváří škodlivou závislost a sehrál klíčovou roli v takzvané opioidové krizi. Ta od roku 1999 způsobila úmrtí více než 564 tisíc Američanů. Členové rodiny vydělali miliardy dolarů prodejem léku, přestože věděli o jeho škodlivých účincích.

Jednou z obětí OxyContinu se málem stala i fotografka Nan Goldinová, které lék nejprve předepsal doktor kvůli zánětu šlach. Světoznámá fotografka brzy místo tří pilulek denně brala osmnáct, až se předávkovala a málem zemřela. Když se závislosti zbavila, Goldinová začala protestovat proti tomu, aby od rodiny Sacklerových přijímala finanční dary světová muzea. Postupně docílila toho, že s rodinou zpřetrhaly vazby newyorské Metropolitní muzeum, ale také pařížský Louvre, londýnská galerie Tate či Židovské muzeum v Berlíně. "Poznala jsem spoustu statečných lidí, ale teprve Nan Goldinová měla odvahu sejmout miliardářskou rodinu," řekla na sobotním ceremoniálu autorka filmu Poitrasová.

Na sobotním galavečeru benátského festivalu byly oznámeni také držitelé dalších cen. Stříbrného lva za režii dostal Ital Luca Guadagnino díky kanibalské romanci Bones and All s hercem Timothéem Chalametem. Hraje problematického mladíka, k němuž se na cestě přidává osmnáctiletá dívka hledající svou matku. Oba jsou kanibalové. "Film zápletku o kanibalství využívá jen jako prvek, kterým komplikuje a dramatizuje jinak prostý příběh mladých lidí tápajících v životě a hledajících někoho, kdo je bude mít rád takové, jací jsou. Nevybrali si to, už se tak narodili," napsalo o snímku Aktuálně.cz.

Velkou cenu poroty dostalo francouzské drama ze soudní síně Saint Omer režisérky a dříve výhradně dokumentaristky Alice Diopové. Zvláštní ocenění získal vězněný íránský režisér Džafar Panahí. Ten si od letoška odpykává šestiletý trest, k němuž byl odsouzen již roku 2010.

Cenu pro nejlepší herečku si odváží Cate Blanchettová za výkon ve filmu Tár režiséra Todda Fielda. Ztvárnila světoznámou dirigentku, která se však nevhodně, mocensky či sexisticky chovala vůči bývalé spolupracující sólistce. "Nahlížíme do soukromí člověka, který se stává obětí vlastní slávy. Režisérovi se dlouho daří protagonistku nesoudit. Až závěr filmu najednou dospěje k událostem, jejichž expresivní dramatičnost neodpovídá pozvolnému tempu a atmosféře dosavadního vyprávění," napsalo o filmu Aktuálně.cz.

Nejlepším hercem je podle poroty Colin Farrell za roli v černé komedii The Banshees of Inisherin režiséra Martina McDonagha. Ztvárnil v něm prostého mlékaře Pádraica, který na irském ostrově ve 20. letech minulého století ze všeho nejraději chodil do hospody se starším kamarádem, houslistou Colmem. Ten se však zničehonic rozhodne přátelství ukončit. Když se Pádraic jejich vztah poněkolikáté pokusí obnovit, Colm vyřkne hrozivé ultimátum, které příběh posune do jiné roviny.

Benátský festival v uplynulé dekádě nabral na významu. Stal se místem, kde měly světovou premiéru snímky Spotlight, Tvář vody nebo Země nomádů, jež následně dostaly amerického Oscara pro film roku.

I proto kritici hned v sobotu večer začali spekulovat, že by někdo z letošních vítězů mohl uspět v příštím oscarovém klání.

 

Právě se děje

Další zprávy