Benátky: Zakázaný sex, vesmír i hollywoodské hvězdy

Kultura Reuters Kultura, Reuters
26. 8. 2013 16:24
Kdo soutěží na nejstarším filmovém festivalu světa?
Scarlett Johansson ve filmu Under the Skin.
Scarlett Johansson ve filmu Under the Skin. | Foto: Aktuálně.cz

Benátky - Vesmír, hollywoodské hvězdy a zakázaný sex budou k vidění tento týden v Benátkách, kde začíná ve středu nejstarší filmový festival světa, který se už dlouhá léta drží nad vodou ve městě, které pomalu klesá do moře.

Ale benátský festival je stále ještě považovaný za součást "Svaté Trojice", k níž patří ještě Cannes a Berlín. Sedmdesáté Benátky se budou snažit vyrovnat i s konkurencí stále úspěšnějších soupeřů z Říma a Toronta. "Myslím, že hlavním tématem letošních Benátek je snaha vzít vítr z plachet Torontu," říká filmový kritik Jay Weissberg.

Jako zahajovací a mimosoutěžní film si festival vybral vesmírnou fantasy Gravitace se Sandrou Bullock a Georgem Clooneym v hlavních rolích. Mexický režisér Alfonso Cuarón (Potomci lidí, Harry Potter a vězeň z Azkabanu) vypráví strhující příběh astronautů, kteří jsou po nehodě jejich raketoplánu ponecháni osudu v otevřeném vesmíru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Velká herecká jména hollywoodských hvězd se objeví i ve filmech, které se utkají o hlavní cenu - Zlatého lva.

Ve sci-fi Under the Skin (Pod kůží) je vyslankyní mimozemské korporace se zvláštní misí Scarlett Johansson, Zac Efron se objeví ve filmu Parkland jako lékař v nemocnici v Dallasu, do níž přivezli Johna F. Kennedyho po atentátu Lee Harveyho Oswalda. Matt Damon hraje v soutěžní novince Terryho Gilliama The Zero Theorem, která se odehrává v typicky "gilliamovském světě", sledovaném všudypřítomnými kamerami. Terry Gillliam tentokrát nehledá nic menšího než řešení záhadného teorému, který má potvrdit smysl života.

Nicolas Cage si zahraje bývalého vězně ve snímku Joe a Judi Dench bude hledat dítě, které musela dát k adopci ve filmu Stephena Frearse Philomena.

Donald Rumsfeld.
Donald Rumsfeld. | Foto: reuters

Jednou z největších hvězd festivalu ale nepochybně bude bývalý ministr obrany z dob války v Iráku Donald Rumsfeld. V dokumentu The Unknown Known budou diváci sledovat jeho politickou kariéru od pozdních 60. let, kdy se stal kongresmanem, až po plánování invaze do Iráku v roce 2003. Titul filmu se vztahuje k jeho slavné tezi o skrytých hrozbách - například "Neexistence důkazů není důkazem neexistence jaderných zbraní".

Cenu za natočení nezfilmovatelné literární předlohy by měl už předem získat herec a režisér James Franco, který soutěží s adaptací románu Cormaca McCarthyho Dítě Boží, příběhu o postupném pádu Lestera Ballarda na dno společnosti, o přerodu násilníka, voyeura a transvestity žijícího v naprosté izolaci od společnosti, u nějž se projeví sklony k nekrofilii a pedofilii a později se z něj stává i vrah.

Hodně očekávaným filmem v soutěži je také snímek Jiaoyou (Stray Dogs) od tchaj-wanského režiséra Tsai Ming-Lianga o otci a jeho dvou dětech, kteří živoří v moderní tchajwanské metropoli Tchaj-pej.

Podívejte se na fotogalerii z benátského festivalu v roce 2012:

Známý izraelský režisér Amos Gitai (Kipur, Kadosh) do soutěže přiveze snímek Ana Arabia, který vypráví příběh o mladé novinářce, která navštíví malou komunitu, v níž společně žijí Židé a Arabové na okraji Tel Avivu.

Gitai, veterán z arabsko-izraelské války z roku 1973, jehož vrtulník byl tehdy sestřelen syrskou raketou, je respektován v zahraničí, ale rozděluje názorové spektrum doma v Izraeli právě kvůli neúnavnému zkoumání etnického a náboženského napětí.

Bernardo Bertolucci.
Bernardo Bertolucci. | Foto: Reuters

Festivalové porotě letos předsedá nestor italského filmu, třiasedmdesátiletý režisér Bernardo Bertolucci, asi nejvíce známý filmem Poslední tango v Paříži, ale také Posledním císařem, Malým Buddhou či Snílky.

Zlatého lva za celoživotní dílo dostane v Benátkách William Friedkin, režisér klasických filmových hitů  Francouzská spojka a Vymítač ďábla. "Benátky ... to je můj duchovní domov," řekl 77letý Američan, jehož nejnovější film Zabiják Joe se na festivalu promítal v roce 2011.

Další legenda světového filmu - polský režisér Andrzej Wajda - získá cenu Persol. Ve světové premiéře festival uvede Wajdův nejnovější film Walesa (Člověk naděje).

Čtěte také
Wajda chce ukázat Walesu jako polského hrdinu 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Loni v Benátkách vyhrál jihokorejský režisér Kim Ki-duk s filmem Pieta plným brutálního násilí. Ovšem rozhodnutí poroty bylo poměrně kontroverzní, protože experti se přikláněli spíše k dramatu Paula Thomase Andersona Mistr. Ten svému autorovi nakonec vynesl Stříbrného lva za režii a ocenění za nejlepší mužské herecké výkony pro Philipa Seymoura Hoffmana a Joaquina Phoenixe.

Letošní soutěž se už jaksi zcela samozřejmě musí obejít bez české účasti, a tak jediným českým vítězem z tohoto festivalu zůstává Siréna od Karla Steklého, která vyhrála na prvním zcela obnoveném ročníku po druhé světové válce, v roce 1947. Do sekce debutů se v roce 2009 dostala naposledy Mira Fornay s filmem Lištičky. Rok před tím se s Venkovským učitelem do Benátek podíval Bohdan Sláma.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy